Volvo s80 I najlepiej z gazem

06 Cze 2019, 21:10

Wg mnie warto również zapoznać się z tym tekstem https://spidersweb.pl/autoblog/bmw-e38-opinie/ Ok, tutaj jest v8, ale daje też pewien pogląd na sytuację w tym aucie (również rynkową) :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Cze 2019, 09:30

Przeczytałem dokładnie cały ten artykuł i powiem Ci mike, że jestem w szoku :) Po pierwsze to szacun dla chłopaka i no nie powiem zazdroszczę mu portfela i fury :)
Po drugię mi odpowiada wersja 2.8 z gazem i w automacie która jeździ :)
Franiut3k
Nowicjusz

26 Lip 2019, 16:57

Panowie odświeżam temat - byłem obejrzeć dwie siódemy w moim mieście (Białystok) i uczucie mam dosyć pozytywne.
Pierwsza 728i lpg
[link do oferty na Olx wygasł]
z plusów to działająca klimatyzacja + różne bajery typu elektryka foteli czy grzane siedzenia, automat biegi zmienia płynnie, silnik trochę mokry, ale moc miał
z minusów to całkowicie już łyse i popękane opony, pocenie się silnika i prawdopodobnie skrzyni oraz zagwostka w postaci BRAKU PRZEGLĄDU - gość twierdzi, że to przez niewymienione sworznie przednich wahaczy
Facet z 8500 zł chciał 7000

Druga 730i v8
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wrażenia jeszcze bardziej pozytywne - silnik suchy, skrzynia płynnie zmienia biegi, kickdown też wporzo no i dźwięk Vki coś pięknego - wysiadać się nie chciało :)
Z minusów to przycisk od klimy świeci się ale nie chłodzi (facet nie wie co to może być), wspomaganie kierownicy nie działa (prawdopodobnie pompa) oraz silnik nie chodzi na LPG oraz trochę czuć przy hamowaniu bicie kierownicy.

Jednym i drugim autem jechało mi się zwarcie i sztywno, było wygodnie - jestem osobą której pierdoły nie przeszkadzają i myslę czy tej Vki nie kupić, czy nie wsadzic sobie ze 4-5k w nią i nie mieć fajnego autka :) Co sądzicie? Mam znajomego który mi wszystko naprawia i wielokrotnie używane części zdały egzamin, tam gdzie trzeba nowe to nowe.
Facet z 6500zł chciał 5800zł
Franiut3k
Nowicjusz

26 Lip 2019, 21:38

Gruzy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

27 Lip 2019, 18:10

Też jestem takiego zdania, dlatego sobie darowałem :)
Upatrzyłem sobie dwie kolejne e38 tym razem w wyższym przedziale cenowym,a mianowicie

Co sądzicie?
Franiut3k
Nowicjusz

27 Lip 2019, 18:47

takie auta to chyba już tylko na Ukrainę się nadają :lol:

każde kolejne będzie kolejnym dojechanym i wyeksploatowanym szmelcem i nie ważne czy za 7, 8, 10 czy 15 tys PLN

Jeżeli miałbym cokolwiek takiego kupować to tylko kierunek jeden......na Niemcy
Pierwsze lepsze z brzegu i tak w 99% będzie dużo lepsze niżte co wklejasz.
ot chociazby
[link do mobile.de wygasł]
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zaplanować powrót z wakacji?
    Wracając z urlopu samochodem należy zadbać o odpowiedni odpoczynek, zaplanować postoje i utrzymywać prędkość zgodną z przepisami. Odpowiedni odpoczynek Kierowca powinien być wypoczęty i wyspany. Najlepiej podróż wcześniej ...

27 Lip 2019, 19:12

andrewb25 fajna ta sztuka co wysłałeś, ale skąd wiesz ze w duzo lepszym stanie po samym ogłoszeniu? Pytam bo jestem laikiem :) a i wiedz że nie szukam igły oraz robię 5-6 tysięcy rocznie, serwisuję na używanych częsciach gdzie się da i moim mechaniorem jest znajomy który robi mi za 30% robocizny warsztatowej ;)
Franiut3k
Nowicjusz

27 Lip 2019, 19:20

Franiut3k napisał(a):andrewb25 fajna ta sztuka co wysłałeś, ale skąd wiesz ze w duzo lepszym stanie po samym ogłoszeniu?

NIewiem, to są turcy lub inne araby
Ale.....zobacz na Opinie i komentarze prawie 5 na 5
Dekalrują też
Fahrzeugzustand Unfallfrei
ale u nich to różnie to bywa 50/50

Te auta w DE kosztują różnie....znajdziesz takie za 1500 euro i za 3000 euro
wybór nie jest taki zły
Na pewno lepiej jest też kupować auto bez LPG
andrewb25
Stały forumowicz

27 Lip 2019, 19:24

[link do mobile.de wygasł]

Prywatna osoba, Niemcy i ma LPG :D

chyba łapałbym telefon w łapę i szykował bułki na drogę :D
andrewb25
Stały forumowicz

28 Lip 2019, 00:18

Szczerze to darowalbym sobie jakiekolwiek bmw w tej cenie, zwłaszcza V8. Szukalbym czegos w normalnym stanie, co pozwala na bezpieczna jazde. Co do uzywanych części to ładowanie kasy w błoto, wydawanie dwa razy na to samo.
Sam koszt zmiany rozrządu V8 to jest kupa kasy, ale chyba nie będziesz robił tego na uzywkach.....
Moja rada jest to abys zszedl z marki i szukal czegos w jak najlepszym stanie, zebys mial za co serwisowac i nie ladowal uzywek gdzie sie da.
meksyk69
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Auto: BMW e39
Silnik: 2.5i 192km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Lip 2019, 07:13

Ładna 7-ka z Niemiec, tylko 3500 € plus opłaty to wyjdzie 20 tys.zł co najmniej...
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

28 Lip 2019, 14:59

Szanowny Panie meksyk! Jezeli juz bym brał v8 to nie wymieniałbym rozrzadu, tylko kupił uzywany silnik 3.0 to jest m60b30 na podwojnym łańcuchu, znajomy w garazu mi wszystko robi, jeżdżę od 2lat e46 320d za które dałem 5k, przejechałem nią 15k km okolo i włożyłem ze 4k, auto bez problemu przechodzi przegląd, dlatego uważam, ze nawet e38 2.8 z lpg gdzie jest R6 a dokladnie m52b28 na pojedynczym vanosie (polift na podwojnym) ktore ma super opinie to w cenie 8-10k daloby sie kupic do jazdy po miescie, obecnie jeżdżę 5-6k rocznie ;) Oczywiscie jezeli ktos ma jakies zastrzezenia to smialo mówcie, bardzo mi na tym zależy ;)
Franiut3k
Nowicjusz

28 Lip 2019, 16:43

Jakie zastrzeżenia? Wyraziłem moje zdanie, moj punkt widzenia. Twoja sprawa jak i na czym serwisujesz auto.
Jeden woli gruzy drugi normalne auta.
Dla mnie liczy się stan techniczny, auto ma być pewne i bezpieczne dlatego nie bawie się w zlomiarza i nie wkladam używek.
Poza tym swapowac silnik tylko po to żeby nie zmienić rozrządu :o
meksyk69
Nowicjusz

Auto: BMW e39
Silnik: 2.5i 192km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Lip 2019, 17:38

Tylko skąd masz pewność, że ten przekładany silnik nie będzie miał innej wady? Łańcuch będzie ok, ale może brać olej itd. Liczysz na to, że do 25-letniego auta znajdziesz silnik w idealnym stanie, co jest raczej mało prawdopodobne.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

30 Lip 2019, 13:10

Ossy, oczywiście nie będę miał pewności, więc dlatego skupiam się tylko na 2.8 najmniejszej benzynowej jednostce R6 M52B28 - myślę, że za 10k idzie coś dorwać, słyszałem, że w tej cenie nie powinny być zakatowane bo to ma 9.6 do setki + jeszcze automat :) Jakieś porady?
Franiut3k
Nowicjusz