Volvo V40 ciągle przepala bezpiecznik

11 Sty 2015, 09:45

Witam
Jak w temacie. Mam problem z V40 1.8 benzyna 1998r. Kilka dni temu podczas jazdy padło podświetlenie wskaźników, licznik, obrotomierz, światła pozycyjne z tyłu i kierunkowskazy. Nie świecił się żadna kontrolka . Działały tylko światła mijania z przodu. Zlokalizowałem przyczynę. Padł bezpiecznik instrument 10A i light 20A. Po wymianie i przejechaniu kilku kilometrów padł już tylko ten pierwszy, instrument 10A, ale objawy były te same. Od tamtej pory przepala go regularnie. Co może być przyczyną?
maczeta
Obserwowany

Auto: volvo v40

11 Sty 2015, 09:48

pewnie zwarcie w obwodzie "instrument", chyba ze ostatnio podpieles nowy odbiornik o duzym poborze pradu pod ten obwod.
Waqa
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 21 06 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Bora i Golf 4
Silnik: AJM, AKQ
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2015, 09:54

jedyne co w nim robiłem to wymieniłem radio i wsadziłem małą tubę basową, ale to prawie ponad rok temu i nic się nie działo
maczeta
Obserwowany

Auto: volvo v40

11 Sty 2015, 13:04

Skoro bezpiecznik non stop się przepala, to albo jest za mały amperaż - sprawdz wg instrukcji lub na pokrywie bezpieczników jaki on powinien być - nie może być ani mniejszy ( bo będzie się przepalał ) ani większy ( bo może spalić ci się auto ). A jeżeli jest właściwy amperaż i go przelala, to masz w obwodzie który ten bezpiecznik zabezpiecza zwarcie. czasami jest tak, że jeden bezpiecznik zabezpiecza jedno uirządzenia, a czasami kilka. Musisz więc mieć schemat i szuakć i odłaczać poszczególne odbiorniki. Sprawa wtedy jest o tyle trudna, że musisz mieć schemat, znać się na nim i wiedzieć, gdzie szukać złączek i rozgałęzień przewodów zasilających poszczególne odbiorniki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy baterie to słaby punkt samochodów elektrycznych?
    Czemu kierowcy boją się samochodów elektrycznych? Głównie z uwagi na baterie. Obawiają się ich trwałości, ograniczonej pojemności i czasu ładowania. Choć problemy te bez wątpienia są realne, z biegiem rozwoju ...