Volvo V40 I - Dylemat

04 Paź 2018, 19:17

Invi napisał(a):Zacząłbym od sprawdzenia podzespołów auta bo takie spalanie to prawdopodobnie usterka czegoś spoza instalacji.

Co to za instalacja?

Zresztą skoro palisz takie ilości lpg to jaki jest sens tankować to paliwo?
(oczywiście jakiekolwiek inwestycje w auto o takiej wartości również nie mają sensu)
BTW nie spodziewaj się, że za te 3-5k kupisz laleczkę

Była wymieniana sonda lambda bo komputer pokazał, brak sygnału z sondy lambda - Spalanie nieznacznie spadło, lecz niezauważalnie ok 1l/100km.
Cena lpg robi swoje, wole co chwila zatankować te kilkanaście l gazu za 2.40 aniżeli lać benzyne która z dnia na dzień jest coraz droższa. Pomimo spalania takiej ilości gazu przejechanie 100km, kosztuje mnie na benzynie ok 52zł, natomiast na gazie ok 35zł. W ciągu roku, tydzień w tydzień na tankowaniu i sie uzbiera konkretna suma
dami94
Nowicjusz

04 Paź 2018, 19:23

Zawsze można poszukać używanego zbiornika z papierami, wyjdzie o połowę taniej :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Paź 2018, 19:28

mike napisał(a):Zawsze można poszukać używanego zbiornika z papierami, wyjdzie o połowę taniej

Też to proponowałem - Ale niestety nie znam się na tym, albo te warsztaty próbują naciągnąć na koszta, albo faktycznie sprawa jest tak skomplikowana.

Nawet pytałem, czy w razie co można kupić używany zbiornik z papierami - Każda odpowiedż była ze nie montują używanych.

Natomiast jeśli chodzi o nową, to podobno mają być jakieś problemy z podłączeniem normalnej butli do mojej instalacji, trzeba ją przerobić, wsadzić nowy wielozawór i tak dalej. Koło się zamyka.
Każdy gazownik u jakiego byłem, bez wyjątku jego mowa zaczyna się tak " O ta archaiczna instalacja, nie podejme sie tego - Jedynie mogę zaproponować wymiane na coś nowego", każdy jeden serwis tak mówił.
dami94
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...