Volvo V40 II - rowery

12 Mar 2020, 07:51

witam, czy próbował ktoś przewieźć rowery wewnątrz volvo v40 II ? zastanawia mnie kupno tego modelu, warunkiem jest jednak podróż dwóch osób z osobistym bagażem i dwoma rowerami, rowery oczywiście z odkręconymi kołami :D
boran
Nowicjusz

12 Mar 2020, 12:10

Zależy jakie to będą rowery bo przykładowo damka z ramą około 53cm i kołami 29" Będzie miała pewnie problem ze zmieszczeniem się nawet po odkręceniu dwóch kół, a gdzie tu jeszcze mówić o drugim rowerze i bagażu :)

Moim zdaniem powinieneś rozważyć tu bagażnik dachowy dla rowerów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Mar 2020, 13:32

rowery są z kołami 28"... zdaję oczywiście sprawę sobie, że o odpowiedź trudno, tutaj tylko ktoś kto próbował będzie znał odpowiedź, przewoziłem rowery ze zdjętymi kołami wewnątrz pojazdu na pionowo w c3picasso 2014 i toyocie auris hatchback 2015 i spokojnie można było je zapakować, lecz dopóki nie spróbowałem to nie wierzyłem, że taka operacja jest możliwa a podczas jazdy przelotowej to naprawdę duże ułatwienie, nie rzuca autem, można rozwinąć wyższą prędkość no i kwestia zabezpieczenia przed kradzieżą rozwiązana...
boran
Nowicjusz

13 Mar 2020, 14:29

boran napisał(a):przewoziłem rowery ze zdjętymi kołami wewnątrz pojazdu na pionowo w c3picasso 2014 i toyocie auris hatchback 2015 i spokojnie można było je zapakować, lecz dopóki nie spróbowałem to nie wierzyłem
No to jak weszły na pionowo do Aurisa to tu też wejdą bo przestrzeń jest bardzo podobna na plus Volvo bo kombi jest trochę dłuższe od hatchbacka.
Powiem Ci jednak że ciężko mi jest sobie wyobrazić taki rower w Aurisce na pionowo. Picasso to inna bajka bo jest sporo wyższy.
Cichy77
Forumowicz VIP

13 Mar 2020, 14:47

Auris użytkuję na co dzień, fizycznie jest tu więcej miejsca i większy tylny otwór piątych drzwi aniżeli w volvo v40 którym miałem okazję ostatnio się przejechać, i stąd też moje wątpliwości, na jazdę próbną volvo v40 nie zabierałem rowerów a po wizualnym porównaniu (bo właściciele sprzedawanych aut nie posiadali rowerów aby przymierzyć) załadunek rowerów stał się dla mnie znakiem zapytania... Przy załadunku rowerów do Auris obniżałem sztycę siodełka oraz kierownicę do poziomo minimum i ich załadunek był możliwy, pierwszy rower wchodził bezproblemowo, z drugim trzeba już było się nagimnastykować i tu potrzebny jest odpowiedniej wielkość otwór tylnych drzwi... Dlatego nie jest to takie oczywiste.
boran
Nowicjusz

13 Mar 2020, 15:02

Wiesz co faktycznie masz rację ja w myślach porównywałem Aurisa z V50 a tu przecież jest V40 które faktycznie ma mniejszy otwór tylnej klapy.
Jeszcze tak sobie patrzę że skoro w Aurisie było już ciężko to nawet nie masz co się przymierzać do V40 bo one pewnie nie wejdą.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Pracownik w samochodzie
    Eksperci szacują, że nawet 40% ofiar wypadków drogowych w Unii Europejskiej to osoby, które zginęły w zdarzeniach związanych z pracą(1). Na niebezpieczeństwo narażeni są nie tylko kierowcy zawodowi, lecz także ...