Volvo V40 jak wyglądają koszty?

02 Cze 2014, 21:50

Witajcie.
Jestem kompletnie nowy. Ba, mimo 35 lat, prawo jazdy mam od kilku tygodni.
Mam straszny dylemat z racji braku jakiejkolwiek wiedzy motoryzacyjnej.
Mogę kupić Volvo V40 z Niemiec.

Powiedzcie mi, jakie są koszty takiego auta, chodzi mi o ewentualne naprawy.
Samochód byłby sprowadzony przez rodzine mieszkająca na miejscu, w południowo-zachodnich Niemczech.

Rocznik 2002
Przebieg 180 000 (nie wiem czy to realne wiedząc ile auto ma lat)?
Silnik 1.8 benzyna

Wielu znajomych straszy mnie Volvo, bo podobno części są monstrualnie drogie. Prawda to?
A jeśli nie Volvo to co?
Generalnie musi byc to kombi.
Fundusze na samochód to jakieś 1500 €

Proszę, pomóżcie bom zielony.
Noah
Nowicjusz

Auto: Volvo V40

02 Cze 2014, 21:59

Części nie są chyba aż tak bardzo drogie lecz niektóre części trzeba ściągać ze szwecji i ceny automatycznie idą w górę, np. mój wujek który mieszka w GB urwał immobilaizer w swoim volvo i modelu nie pamiętam musiał czekać chyba miesiąc na nowy jak przyślą że szwecji ale to są sporadyczne przypadki, części w PL nie są aż tak bardzo drogie ale warto też rozejrzeć się za innymi autami, np. link przykładowy
[link do mobile.de wygasł]
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Cze 2014, 22:06

Dzięki za pierwsza odpowiedz.
Jednak wolałbym nie schodzić poniżej rocznika 2000.
Ten passacik to już troszku staruszek :-)
Noah
Nowicjusz

02 Cze 2014, 22:15

Noah nie sluchaj tego eunucha, bo wiedze ma zerową, v40 jest tanie w eksploatacji, na pewno nie jest drozsze w naprawach niz astry i inne populusy, trzeba uwazac na rdze w tych autach.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

02 Cze 2014, 22:20

krzysiek4000 napisał(a):Części nie są chyba aż tak bardzo drogie lecz niektóre części trzeba ściągać ze szwecji

:shock: :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

02 Cze 2014, 22:23

szybki napisał(a):krzysiek4000 napisał(a):
Części nie są chyba aż tak bardzo drogie lecz niektóre części trzeba ściągać ze szwecji

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Cze 2014, 22:36

Nie wiem dlaczego ale nie zamieściło mojej odpowiedzi. No wiec jeszcze raz... :-)

Znajomi mówią mi o czymś co zwie się ROZRZĄDEM.
I teraz...
Jedni mówią, źe koszt takiego czegoś to łącznie z wymiana, jakieś 2-3 tys.ś zł.
Jednak wchodzę na Allegro i widzę co Volvo V40 ROZRZĄD za 350-500 zł. To możliwe?
Oczywiście szukałem nowych...

Proszę, napiszcie mi ogólnie jakie są ewentualne koszty napraw:
Uszczelki pod głowica
Amortyzatory
Itp.
Nie znam się w ogóle na tym ale gdzieniegdzie podslyszalem :-)

Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość :-)
Noah
Nowicjusz

02 Cze 2014, 23:14

Wymienione części są tanie kompletny rozrząd to pare setek może nieco ponad 1000 ale musisz doliczyć do tego robocizne stąd się biorą takie ceny ale może w ASO wymiana rozrządu zamknie się poniżej 2000.
dominik89 napisał(a):już raz cię prosiłem ale powiem to jeszcze raz nie obrażaj mnie i nie używaj słów których znaczenia nie znasz eunuchem to może przezywają się u ciebie w angli ale w polsce nie powinieneś używać takich słów zwłaszcza, że JA CIĘ NIE OBRAŻAM :x :x :x .

A te części to mi chodziło faktycznie o zupełnie inny model volvo do v40 w polsce dostaniesz części bardzo tani zarówno oryginały nieco droższe albo tańsze dobrej jakości zamienniki i nie ma z tym problemu. Polecę ci jeszcze astrę g 1,6 8V w niemczech dostaniesz z 98 może roku.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2014, 23:17

krzysiu miernoto jak zwykle zmieniasz zdanie, o czym juz wspomnialem jakis czas temu/ nie znasz sie na autach nic a nic. wiec po co sie wypowiadasz, do autora tematu: w 1000zl sie zmiescisz robiac rozrzad kompletny z wymiana pompy wody i robocizna. krzysiu wspominales ze trzeba sciagac czesci ze szwecji, serio serio? masz jakies chody u moderatorow ze jeszcze cie nie zbanowali? :?
Ostatnio edytowany przez dominik89, 02 Cze 2014, 23:26, edytowano w sumie 1 raz
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Cze 2014, 23:26

dominik89 napisał(a):krzysiu miernoto jak zwykle zmieniasz zdanie, o czym juz wspomnialem jakis czas temu/

Przestaniesz mnie wyzywać mi naprawdę chodziło o auto jakie ma mój wujek w anglii ale nie pamiętam tego modelu niestety i napisałem ale coś mi się kojarzy że to auto jest dużo nowsze niż V40 i był problem z dostaniem immobilajzera a takto resztę części kupisz normalnie w anglii a do v40 kupisz części za grosze w PL i tak pisałem też wcześniej że części nie są chyba podkreślam chyba nie są aż tak drogie jak jego koledzy mu mówią i mówiłem tylko o przypadku immobilaizera który jak zginie to ciężko takie coś dostać nawet w szwecji. Więc sorry jak tam może się źle wyraziłem ale to możesz chyba mnie grzecznie upomnieć a nie obrażać od razu bo ja cię nigdy jeszcze nie nazwałem np. kretynem czy w/w przez cb. miernotą lepiej żyjmy w zgodzie to więcej innym pomożemy i nie zaśmiecimy forum. :mrgreen:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2014, 23:26

Jeśli chcesz kombi, to moim zdaniem volvo są jedne z najładniejszych w takim nadwoziu. Skoro masz szansę kupić pewne v40 z niemiec, to śmiało. Do 1.8 wrzucisz instalację gazową i będzie bardzo ekonomicznie. Tym bardziej, że będzie to Twoje pierwsze auto. A o rozrządzie musisz sie dowiedzieć kiedy było wymieniane bądź znaleźć jakieś informacje w książce serwisowej bądź może być gdzieś przy silniku to napisane. Często na osłonie paska rozrządu można takie coś znaleźć.
mariotu
Początkujący

Prawo jazdy: 01 12 2007
Auto: VW Golf
Silnik: 2.0 GTI

02 Cze 2014, 23:28

krzysiek4000 napisał(a):lepiej żyjmy w zgodzie to więcej innym pomożemy i nie zaśmiecimy forum.
ale jest jeden wielki problem, ty nie pomagasz, a mącisz w glowie w kazdym temacie.. zerowa wiedza + pewne braki i wychodzi taki ktos jak ty.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Cze 2014, 07:18

Trochę Panowie się zagalopowaliście z teoriami kosztów utrzymania v40tki.
Przede wszystkim v40 ma bardzo dużo wspólnych części z Charismą, nie są jakoś przeraźliwie drogie i są ogólnodostępne w PL, to że miejscowi handlarze ich nie mają na stanie to nie znaczy że ich nie ma, trzeba wiedzieć gdzie szukać. Co do kosztów to dla przykładu podam ceny z v50 bo takim jeżdżę:
- rozrząd (paski, napinacze, pompa wody) z wymianą 800-900 zł w nieautoryzowanym serwisie volvo a w ASO od 1500zł
- alternator z wymianą - 750zł w nieautoryzowanym
- tarcze przód i klocki ATE w ASO 700zł.
- wymiana języka w kompie na PL 0-100zł w nieautoryzowanym, w ASO 100-350zł zależnie od promocji.
Generalnie części i serwisowanie nie jest droższe od kosztów AUDI, BMW czy Mercedesa.
Jest sporo akcji promocyjnych w ASO i można w dobrych cenach serwisować samochód.
Jeśli chcesz więcej informacji o v40, jego wadach i zaletach, dokładnych kosztach eksploatacji to zapraszam na volvoforum.pl jest dział poświęcony v40.

Co do opinii niektórych forumowiczów tutaj to się nie wypowiadam, większość z nich nawet nie siedziała w Volvo i równie dobrze mogą dyskutować o kosztach utrzymania łazików marsjańskich.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

03 Cze 2014, 08:56

dominik89 napisał(a):ale jest jeden wielki problem, ty nie pomagasz, a mącisz w glowie w kazdym temacie.. zerowa wiedza + pewne braki i wychodzi taki ktos jak ty.

:ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

03 Cze 2014, 09:26

Rom33 napisał(a):Trochę Panowie się zagalopowaliście z teoriami kosztów utrzymania v40tki.
Przede wszystkim v40 ma bardzo dużo wspólnych części z Charismą,

Jak co to kolego pomyliłeś się lekko i zamiast Carismą to napisałeś charismą ale to szczegół nie będę tak czepliwy jak dominik89 który od razu nawyzywał by na ciebie ale masz z tym 100% rację ale jak pisałem wcześniej fakt jest faktem pomyliłem się bo myślałem o zupełnie innym modelu volvo którego nie pamiętam ale jeździł lub jeździ nadal mój wujek w Anglii no ale cóż pomylić się każdy może więc i ja mam prawo niechcący wprowadzić kogoś w błąd tymi cenami, które są faktycznie bardzo tanie i łatwo dostępne a po resztą volvo v40 1,8 jest praktycznie bezawaryjny a części powtarzam można wszędzie kupić za grosze.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika