REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Będzie ci się pojawiał coraz częściej. Moim zdaniem to wina katalizatora przynajmniej tak było u mnie. Na początku pojawiał się co tydzień lub nawet rzadziej. Później było coraz częściej aż praktycznie zaczął się pojawiać zaraz po rozgrzaniu silnika kiedy tylko jechałem ze stałą prędkością.defens napisał(a):Zauważyłem,że błąd wywala tylko w trasie przy stałej prędkości. Gdy skasuje sobie ten błąd( zwykłym OBDII ) to jest spokój na 1,2,3 dni).pytanie czy jeśli byłby to wadliwy(zużyty) katalizator to błąd nie powinien się świecić/ zapalać częściej lub cały czas?
Sondę można sprawdzić, pomierzyć i będziesz wiedział czy jest sprawna.defens napisał(a):Jeśli to sonda to jak to sprawdzić by być pewnym na 100% gdzie leży przyczyna?
Przy takim przebiegu jeszcze jak masz LPG to myślę że na 99% to będzie katalizator który nie przepala już prawidłowo.defens napisał(a):Auto z 2004 roku przebieg 290 tys
Jedź na stację diagnostyczną niech sprawdzą skład spalin. Będzie widać czy nie odbiega znacząco od normy tylko tu chyba najlepiej zrobić to na wyższych obrotach.defens napisał(a):czy da rade sprawdzić poprawność działania katalizatora bez wycinania go z układu wydechowego
Jak katalizator nie będzie zapchany tylko nie będzie przepalał już odpowiednio to raczej różnicy nie odczujesz ja jeździłem takim dwoma samochodami i nawet miałem wrażenie że ma większą moc. Spalanie nie wzrosło. Aha w jednym czasem podczas skrętu coś brzęczało co wskazywało na wewnętrzne uszkodzenie wkładu katalizatora. Tak poza tym jedynie kontrolka sugerowała że coś jest nie tak.defens napisał(a):A czy zauważyłeś może spadek mocy czy coś co by wskazywało na wadę katalizatora po za zaswieceniem sie kontrolki ?bo u mnie spalanie,przyspieszenie itd jest w normie(przynajmniej nie gorzej jak było przed błędem)