Volvo V50 D4 Geartronic czy warto?

18 Maj 2021, 11:47

Witam. Znalazłem dobrą opcję samochodu Volvo V50 D4 Geartronic 2010, przebieg 163 000 km.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Samochód był uszkodzony, ale następnie naprawiony przez sprzedawcę.
Oto zdjęcia sprzed remontu - https://uszkodzone24.com/aukcje/volvo-v50-d4-summum/

Jak myślicie, co będzie niezawodną opcją? Oczywiście zamierzam go sprawdzić zanim go kupię.
mdogx
Nowicjusz

18 Maj 2021, 12:10

Szkody minimalne
Ogólnie fajna opcja i dobrze się prezentuje
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Maj 2021, 13:42

Invi napisał(a):Szkody minimalne

A jaki będzie odcień inny :D
Później na forum "odnoszę wrażenie szerloku iż kolorystyka tego auta wskazuje na wielki dzwon" do tego Szwajcaria i handlarz nic tylko uciekać :D

mdogx napisał(a):Jak myślicie, co będzie niezawodną opcją? Oczywiście zamierzam go sprawdzić zanim go kupię.

Tak właściwie to pod względem wypadkowym nie masz czego się bać, Sprawdź czy nie był lepiony bo różnie bywa w ch z amatorskimi naprawami rys. Reszta do zwykłego serwisu oczywiście razem z rozrządem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Maj 2021, 14:06

Sprawdź dobrze skrzynię bo to model od firmy AISIN nie wiem czy 5-cio czy 6-cio biegowy ale oba miały problemy po pewnym czasie ze sterownikami hydraulicznymi w których pracują elektrozawory odpowiedzialne za przełożenia. Warto zatem zobaczyć jak realizowane są zmiany biegów przy rozgrzanej skrzyni. Zwróć uwagę na zmiany biegów szczególnie z drugiego na trzeci.

Szkody były powierzchowne więc jak technicznie auto w dobrym stanie to warto się nad nim zastanowić.

@szybki kwestia podejścia kupującego, a tu masz zdjęcia potwierdzające wygląd przed naprawą które warto sobie zachować dla takich szerloków szukających dziury w całym :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Maj 2021, 15:49

Rokiko napisał(a):Sprawdź dobrze skrzynię bo to model od firmy AISIN nie wiem czy 5-cio czy 6-cio biegowy ale oba miały problemy po pewnym czasie ze sterownikami hydraulicznymi w których pracują elektrozawory odpowiedzialne za przełożenia. Warto zatem zobaczyć jak realizowane są zmiany biegów przy rozgrzanej skrzyni. Zwróć uwagę na zmiany biegów szczególnie z drugiego na trzeci.

Dziękuję. Czy to wystarczy, aby sprawdzić w ruchu i w serwisie? A może lepiej zrobić coś specjalnego?
mdogx
Nowicjusz

18 Maj 2021, 16:18

W serwisie (np. ASO) mogą nie wyłapać problemów ze skrzynią. Skrzynię proponuję sprawdzić w serwisie automatów tam gdzie profesjonalnie się nimi zajmują. To najlepsze wyjście sprawdzenia tego mechanizmu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na rowery, rolki, deskorolki i hulajnogi
    W ciepłych miesiącach roku wzrasta liczba wypadków z udziałem rowerzystów. W zeszłym roku sprawcami aż 1830 z nich byli kierowcy samochodów osobowych. Zapobiec takim zdarzeniom można m.in. poprzez zachowanie ...