Volvo V50 kombi 1,6d czy Skoda Octavia II kombi 1,9 TDI

12 Lut 2010, 12:38

Chciałbym kupić lecz nie mogę się zdecydować który. Czy Volvo V50 czy Skoda Octavia II w rocznikach 2005 - 2007, diesel. Czy ktoś może mi poradzić?
kwasu
Nowicjusz

Miejscowość: ostrołęka

12 Lut 2010, 13:36

Jezdziłem Octavią I z 110KM -1,9tdi i z przebiegiem 200 tys. Auto bezawaryjne i do tego a właściwie przede wszystkim ,tanie utrzymanie koszty wymian i części oraz to co było w tym aucie najlepsze...niezużywające się na naszych jamach zawieszenie..! Oczywiście jak się patrzyło na deskę ,to żadnej fantazji tam nie było ale czy to wada..? Dla mnie prostota to zaleta.Wsiadasz i jedziesz.Nie musisz się uczyc tym jezdzic oraz szukac przycisków.Dla mnie to bardzo dobry samochód choc do prestiżu Volvo nieco mu brakuje ale za to zasze dowozi do celu... :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lut 2010, 13:48

Coś o skodzie wiem, sam mam octavie 2000 r 1,9 TDI 90 KM. Teraz chciałbym wymienić na coś młodszego. Wadą w mojej są plastki wew. które podczas jazdy po nierównościach głośno skrzypią a teraz jeszcze pojawił sie problem z elektryką.
kwasu
Nowicjusz

Miejscowość: ostrołęka

13 Lut 2010, 20:17

Ja również posiadam Ocyavie w dieslu 1,9 2007r. auto jest bezawaryjne, mało pali i jak na swoją klasę jest dość przestronne.. Co do volvo słyszałem, że zawieszenia niestety dość szybko wysiadają na naszych ukochanych drogach, a ich naprawa nie należy do tanich. Jednakże jeśli ktoś ceni sobie bardziej wygodę niż bezawaryjność auta to polecałbym V50 .. ;]
w moich żyłach płynie benzyna, zamiast serca świszczy turbina!
moto_maniak
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

20 Lut 2010, 20:04

miałem podobny dylemat...
w przypadku volvo v50 trzeba pamiętać że jest to zwykły focus kombi w innej szacie ;)
a od 2 dni jestem posiadaczem octavii II z silnikiem 1,9 tdi :)
zrobiłem nią 350 kilometrów i powiem szczerze że nie narzekam....
spalanie według komputera wyniosło w trasie kielce->wrocław 5,1 litra/100 km więc w rzeczywistości zmieściłem się w 6 litrach na 100.
autko oszczędne i wygodne, mam 188 cm wzrostu i miejsca mam full :)
jako świeży posiadacz mogę z czystym sumieniem polecić, aczkolwiek nie miałem dłuższego kontaktu z volvo...
cayman9
Początkujący