Volvo V60 - jaki olej będzie najlepszy do silnika?

15 Maj 2022, 11:30

Witam zakupiłem 2 dni temu Volvo V60 i idzie na wymianę oleju itd
Jaki olej najlepszy oraz jakiej marki filtry. Nie chcę oszczędzać więc najlepiej z najwyższej półki.
Auto ma 290tys przebiegu.
Silnik 2.0 163km .
DAWID9898
Nowicjusz

15 Maj 2022, 12:31

Liqui Moly
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

16 Maj 2022, 09:59

To jest Volvo V60 D3 (D5204T3) 2.0 163 KM?
Wiesz na jakim oleju obecnie eksploatowany jest silnik?

Do tego silnika zalecany olej o parametrach: ACEA A5/B5 i lepkości SAE 0W–30 (opcjonalnie 5W30). Potrzebna ilość na wymianę według instrukcji to 5,9 litra.

DAWID9898 napisał(a):Jaki olej najlepszy oraz jakiej marki filtry
Filtry możesz spokojnie patrzeć takich marek jak Mann-filtr, Bosch, Filtron, Japanparts, Mahle. Co do oleju to z wyższej półki to np. Amsoil. Przy takim przebiegu warto by było zrobić płukankę silnika przed zmianą oleju. Oczywiście wcześniej warto sprawdzić stan silnika.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Maj 2022, 10:10

Chociaż z alle.... nie kupuj :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

16 Maj 2022, 12:03

motozakup napisał(a):Chociaż z alle.... nie kupuj
Dlaczego? Są tam też sprawdzeni sprzedawcy. Ja często tak kupuję i jeszcze ani razu nie miałem problemów.
Rokiko
Forumowicz VIP

16 Maj 2022, 12:28

Bo nie sądzę aby ktoś kto kupuje olej raz w roku czy raz na 12 tys. km miał rozeznanie na allegro kto jest sprawdzonym sprzedawcą a kto nie. Kierując się opiniami z alle.... raczej ciężko wskazać sklepy naprawdę zaufane.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...

16 Maj 2022, 13:26

Da się to sprawdzić :) są sprzedawcy który od dawna sprzedają i weryfikacja nie jest trudna. Poza tym nie wszystkie oleje są podrabiane oczywiście są takie marki które mają z tym problem ale najczęściej te najdroższe oleje nie mają tego problemu.
Rokiko
Forumowicz VIP

17 Maj 2022, 06:55

Skłaniam się ku sugestiom ,,Rokiko" Amsoil to bardzo dobry olej na bazie PAO.
Osobiście sam na nim jeżdzę już 3 rok a konkretnie na oleju Amsoil Sygnature series 5W30 (ASL) ale ja mam benzynę a ty zastosuj olej do Diesla .
Co do sprzedawców na allegro to są tam też Hurtownie olejów które prowadzą detaliczną sprzedaż wysyłkową.Ja właśnie od takiego dostawcy kupuję.Jest jeszcze jedno... Amsoil to olej z rynku USA dlatego pojemniki w których otrzymuję olej liczone są w galonach a nie w litrach. https://galonoleje.pl/brand/47-amsoil
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna