Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
vet13 napisał(a):Przymierzam się zakupu samochodu i spośród wielu marek i modeli najbardziej podobają mi się Volvo V70 drugiej generacji oraz V50.
vet13 napisał(a):Zależy mi przede wszystkim, aby auto było jak najmłodsze, dynamiczne i względnie tanie w utrzymaniu i mam tu na myśli spalanie, wiem że Volvo nie należy do najtańszych jeśli chodzi o naprawy.
vet13 napisał(a):1. Który z powyższych silników polecacie? Zależy mi, żeby był jak najmniej awaryjny. Jeśli miałaby to być benzyna no na pewno chciałbym zamontować instalację gazową. Z tego co się zdążyłem dowiedzieć, to diesle są bardziej podatne na awarie i droższe w serwisie, czy to prawda?
vet13 napisał(a):2. Jaką skrzynię biegów wybrać? Manualną czy automatyczną? Z tego co wiem, automaty są dosyć awaryjne. Kumpel miał S80 i koszt regeneracji automatu Geartronic wyniósł go 5000 zł i to dobrych 7 lat temu.
W takim przypadku bierz V50 bo V70 będzie starsze w tym samym budżecie. Jednak komfort jazdy jest zupełnie inny przy V70 i ja bym się chyba pokusił o trochę starszy egzemplarz i celował w ten większy model.vet13 napisał(a):Zależy mi przede wszystkim, aby auto było jak najmłodsze, dynamiczne i względnie tanie w utrzymaniu i mam tu na myśli spalanie
Tu zgodzę się z [email widoczny po zalogowaniu] Znajomy miał w miarę świeże takie Volvo i niestety sprzedał bo powiedział że automat go wykończy miał często z nim problemy chociaż dbał. Jak pytałem dlaczego sprzedał to podawał tylko jeden powód. Tak więc coś w ty musi być.Invi napisał(a):Bezpieczniej manual, jeśli automat to raczej przy słabszych silnikach
Baza z danymi technicznymi samochodów marki VOLVO. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne VOLVO