Volvo vs Mercedes

17 Sie 2008, 13:58

Witam! Mam pytanko! Wacham się nad zakupem dwóch aut:
1. Volvo s60 2.4 diesel 163 KM
2. Mercedes C-klassa w203 2.2 diesel 143 KM
Który z nich ma lepsze przyspieszenie i który lepiej się prowadzi. Lubię auta które są raczej sztywno zestrojone i pewnie się je prowadzi! Proszę o opinie! Z góry dzięki!
mistrz27
Początkujący

19 Sie 2008, 16:17

No panowie nikt nie wie nic na temat tych aut? Spieszy mi się z kupnem
mistrz27
Początkujący

19 Sie 2008, 16:35

chcesz sztywno i zeby dobrze sie prowadzilo to kup bmw albo alfe a nie miska czy volvo - to sa raczej spokojne samochody :wink:
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

19 Sie 2008, 16:44

Generalnie jak wyżej.

A z tych dwóch to bym wziął merasia, jakoś nie mam zaufania do tych nowszych volvo, odkąd ford w nich grzebie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

19 Sie 2008, 21:26

Sztywno zestrojone, mniejsze, dynamiczniejsze, ale mniej komfortowe: merc.
Moim zdaniem wiele zależy od stanu, przebiegu i wyposażenia...
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

22 Sie 2008, 00:10

CO wy opowiadacie, Volvo to samochód wygodny i bezpieczny, ale dzięki bardzo dobremu zawieszeniu (mówie tu o tyle) wchodzisz w zakręt z pewnością, że tył nigdzie nie ucieknie, do tego volvo można prowadzić jednym palcem i gwarantuje Ci, że pojedzie tak jak sobie tego zażyczysz. Do tego moim zdaniem (mam volvo i Merca też miałem) robi najwygodniejsze fotele na świecie.
Do tego silnik 2.4 to sztandarowy silnik volvo cieszy się znakomitą kulturą pracy i niezawodnością.
Volvo w tym silniku objechało by każdą alfę w dieslu i tej samej klasie.
Bierz Volvo (pod warunkiem że stan dobry)
kociub
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Skomplikowane zawieszenie - samochód do driftu
    Pasjonaci rajdów czy wyścigów doskonale wiedzą, że na nic nie zda się mocny silnik i szybka skrzynia biegów, jeśli auto nie będzie miało odpowiedniego zawieszenia. Nie inaczej jest w driftingu. W zawieszeniu ...

25 Sie 2008, 18:57

I to jest konkretna odpowiedż kociub! Dzięki!!! Też mi się wydaje, że Volvo z tym silnikiem jest dynamiczniejsze niż mercedes. Tak przynajmniej mówią fabryczne dane techniczne obu aut!
mistrz27
Początkujący

25 Sie 2008, 22:56

Proszę Cię bardzo, jak masz jakieś wątpliwości co do volvo to wal, mam już drugie volvo co fakt nie takie ekskluzywne ale każde volvo jak dla mnie jest świetne, do tego te silniki 2.4 to mistrzostwo świata.
kociub
Początkujący

26 Sie 2008, 15:03

Ja bym wolał mercedesa.
erykoski5
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Leszno

28 Sie 2008, 12:04

Hm...Volvo tez ma swoja tradycje,ale Mercedes to Mercedes...:)
Bardzo wiele mowisz o SOBIE, gdy wydajesz sie mowic o innych ludziach.
Architek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgorzelec

30 Sie 2008, 16:16

Nie rozumiem stwierdzenia mercedes to mercedes. Duzo ludzi mówi, że ostatni mercedes to 124. Późniejsze auta trapiła korozja, a w rankingach bezawaryjności plasowały się poniżej średniej(głównie elektronika), tylko koszty serwisu zostały na najwyższym poziomie :D ! No ale jest rzesza ludzi która zawsze powie mercedes to mercedes
mistrz27
Początkujący

30 Sie 2008, 16:24

Wielu ludzi twierdzi, że po przesiadce z Merca do volvo źle się nimi jeździ... nie rozumiem tego, ja próbowałem w drugą stronę, z volvo v40 próbowałem odnaleźć się w E klasie, nie udało się, źle się w niej czułem, fotele wysiadały przy volvoskich i do tego wnętrze... czułem się tam jak w starej szafie. :)
Ostatnio edytowany przez kociub, 09 Wrz 2011, 14:39, edytowano w sumie 1 raz
kociub
Początkujący

31 Sie 2008, 17:15

Mam jeszcze pytanie odnośnie VOLVO S60. Czy one mają ocynkowane blachy?
mistrz27
Początkujący

01 Wrz 2008, 12:20

Wybieram zdecydowanie volvo s60 lepiej jak dla mnie się prowadzi i trzyma się drogi.
Domi99
Nowicjusz