Volvo XC 70 Nie włącza sie wentylator chłodnicy.

06 Lip 2011, 19:15

Witam.
Jakiś czas temu jak zacząłem włączać klimatyzację, zauważyłem że po chwili działania przestaje się załączać. Niestety przyczyna leży chyba w usterce wentylatora chłodnicy, który się nie załącza ani po włączeniu klimatyzacji, ani po wzroście temperatury na max., co zdarzyło się jeden raz. Właśnie wtedy dopiero stwierdziłem fakt, że wentylator nie działa. Do tej pory wskaźnik temperatury utrzymuje się w połowie i bez obciążania silnika klimą temperatura nie wzrasta krytycznie.
Czyżby to było wskazanie na awarię modułu? A jeśli tak to czy ktoś ma wiedzę na temat możliwości naprawy czy wymiany bez konieczności kupowania całego wentylatora? A może szukam nie w tym miejscu?
Pozdrawiam.
Krzysztoof
Obserwowany

Auto: Volvo XC70 AWD 2.4 benz. LPG

07 Lip 2011, 16:51

Zacznij od sprawdzenia bezpieczników - mogą być dwa - jeden dla biegu wolnego, drigi dla szybkiego. Jak bezpieczniki będa ok, to włącz klime i sprawdz, czy na bezpieczniku od wentylatora pojawia się napięcie. Ewentualnie możesz to sprawdzić na etyczce. Potem odepnij wtyczkę na wentylatorze i zapodaj 12V prosto z akumulatora - pozwoli ci to sprawdzić, czy jest uszkodzony wentylator czy ECM.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lip 2011, 09:42

Regulator obrotów wentylatora. Nie wiem z którego roku masz auto ale była nawet akcja serwisowa Volvo właśnie dotycząca usterki wentylatora. Podstawa jak napisał MotoAlbercik to bezpieczniki, i silnik wentylatora.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

20 Wrz 2011, 12:21

A może warto byłoby przejechać się do serwisu? w Poznaniu masz Karlika w Baranowie, chłopacy naprawdę robią dobrze i za małe pieniądze-już nie te czasy kiedy serwis kosztował krocie.
Gordon
Nowicjusz

Auto: Volvo

22 Lis 2011, 14:33

widzę, że gordon dużo pisze o serwisowaniu auta w Karliku, nie do końca popieram takie posty, ale tutaj muszę przyznać mu/jej rację. Faktycznie nie kantują.
niunias
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Note - opracowany pod kątem europejskich dróg
    Dzięki innowacyjnej stylistyce, debiutującym w tym sektorze technologiom oraz gamie zaawansowanych silników, nowy Note silnie zaistnieje w segmencie B. Produkowany w Europie Note został opracowany pod kątem europejskich ...
    Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...