Volvo XC60 czy lepiej tańszy, a lepiej wyposażony Japonczyk/Francuz?

04 Lis 2018, 00:31

Witam wszystkich. Potrzebuje porady ludzi którzy na samochodach znają się lepiej ode mnie.
Planuje zakup samochodu w leasingu lub abonamencie. Ma to być samochód dla 3-osobowej rodziny (dziecko 2 lata tak więc wielkiego wózka już nie będę przewoził).
Marzy mi się Volvo XC60, ale pojawia się niestety problem ceny. W zasięgu jest ewentualnie najsłabsza wersja D3, ale to nadal drogie auto. Pojawia się dylemat. Czy decydować się na to Volvo w najsłabszej wersji silnika i z najbardziej ubogim wyposażeniem, czy może jednak rozważyć coś zupełnie innego?
Moje kryteria to:
- suv (ew. kombi)
- dynamiczny (przyspieszenie do 100km/h chciałbym żeby było <10 s.)
- bezpieczny (dobre wyniki crash testow).
- diesel/benzyna - sprawa otwarta
- raczej automat
- spalanie rozsądne

Może jednak dać sobie spokój z marką premium i spojrzeć np. na auta japońskie z półki niżej? Mazda? Toyota? Subaru? A może francuskie? Słyszałem ze Peugeot wraca na lepszy poziom. A może w jeszcze inną stronę? Nie śledzę na tyle rynku, może coś przeoczyłem. Może szykuje się jakaś bardzo ciekawa premiera? A może to Volvo XC60 to jednak najlepszy wybor?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Michaldriver
michaldriver
Nowicjusz

04 Lis 2018, 06:00

Przede wszystkim jaki budżet? Na xc60 II trzeba teraz czekać około 4-5 miesięcy. Akurat teraz pomagam koledze przy konfiguracji i negocjacjach z dealerem. Mogę coś podpowiedzieć, proszę śmiało pisać.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Lis 2018, 07:23

Samochód o wartosci okolo 170-180 tys, czyli cena Volvo XC60 D3. Ale właśnie się zastanawiam czy nie lepiej zapłacić 20-50 tys mniej za markę "mniej premium" z nawet lepszym pakietem wyposażenia.
michaldriver
Nowicjusz

04 Lis 2018, 08:08

Ja bym wolał lepiej wyposażone auto mniej premium, tylko pytanie brzmi - jakiego wyposażenia potrzebujesz i czy to wykorzystasz? Po co brać najlepszy pakiet skoro nie użyjesz 50% z niego? Może wystarczy Ci klima automatyczna, elektryka i tyle. To już musisz sam wiedzieć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

04 Lis 2018, 08:24

Hmmm....
Jak zawsze to kwestia gustu. Chciałbym zwrócić uwagę też na kwestię wyposażenia w standardzie w volvo a np. W skodzie. Tak jak pisałem wcześniej mam teraz temat xc60 na tapecie. Porównywalem xc60 w r-design, AWD, t5 benzyna + kilka pakietów i dodatków, cena katalogowa 250tys, jak na razie zatrzymaliśmy negocjacje na 211tys. Pod uwagę braliśmy skodę kodiaq i powiem szczerze, by osiągnąć poziom wyposażenia ww. Volvo odpuściłem skode gdy wartośc przekroczyła 200tys a ja mialem jeszcze sporo rzeczy do dołożenia.
Jeśli chcesz to podeślij mi na pw. konfigurację jesli masz zrobioną, jesli nie mogę zrobić tylko napisz na czy Ci zależy. Dam to zaprzyjaźnionym dealerom do wyceny.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Lis 2018, 09:53

Za ~170 tysięcy masz Superba w najwyższej wersji Laurin & Klement:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

04 Lis 2018, 10:51

michaldriver napisał(a):Pojawia się dylemat. Czy decydować się na to Volvo w najsłabszej wersji silnika i z najbardziej ubogim wyposażeniem, czy może jednak rozważyć coś zupełnie innego?

Co do lepszego wyposażenia, to zgadzam się z "galakty", płacić za wyposażenie, którego się nie potrzebuje i raczej nie będzie się z niego korzystać to bezsens. Trzeba wybrać z wyposażenia to co potrzebne i dopiero wtedy konfigurować poszczególne auta. Dla mnie pytanie powinno brzmieć- marka premium czy jednak sporo tańsza marka popularna :?:
A to już wybór bardzo indywidualny, trzeba brać pod uwagę to, że marki premium będą sporo droższe w eksploatacji. Począwszy od zakupu, przez serwis i ubezpieczenie, po większą utratę wartości. Ale za to będą lepiej wykończone, bezpieczniejsze, no i bardziej prestiżowe.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

04 Lis 2018, 11:14

Yeti, to też nie do końca jest tak jak piszesz, za xc60II wartości 250tys dla 30 latka z dużego miasta na śląsku pełne ubezpieczenie oc+ac znalazłem za 4500zl.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Lis 2018, 13:27

Z dodatkowego wyposazenia to chcialbym czujniki parkowania i podgrzewane siedzenia z przodu. Reszta, wiadomo byłaby fajna, ale nie jest to konieczność.
michaldriver
Nowicjusz

04 Lis 2018, 13:54

Czujniki parkowania tył są w standardzie , podgrzewane fotele to najlepiej w pakiecie Winter, nie jest drogi.
Opisz mi coś więcej w prywatnej wiadomości, czy ma być z napędem na cztery koła, w automacie, o co jeszcze z dodatkowego wyposażenia. Napisz też czy chcesz auto prywatnie na kredyt czy na firmę w leasing i czy na całość lub ile wkładu własnego. Zrobię konfigurację i poproszę o ofertę.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Lis 2018, 14:32

Samochód ma być na firmę. Najlepiej abonament. Dzięki Rom33. Prawdopodobnie odezwę się na priv i napiszę coś więcej.

A z innych marek? Ktoś coś mógłby jeszcze polecić?
michaldriver
Nowicjusz

04 Lis 2018, 22:05

Może Ford Mondeo/Edge?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM