Volvo XC90 - diesel a miasto i chiptuning

07 Lut 2023, 10:51

Posiadam Volvo XC90 d5, 2009r z 250k przebiegu. Mam 2 pytania odnośnie tego auta.

1. Głównie użytkuję go do jazdy po mieście, co jak wiadomo dieslowi nie służy. Co mogę zrobić, żeby uniknąć kosztownych awarii? Na co uważać, o czym pamiętać?

2. Auto pali średnio 10-11 litrów. Jak bardzo mogę obniżyć spalanie chip tuningiem i o ile wzrośnie przy tym moc? I czy w ogóle przy takim przebiegu chip ma jeszcze rację bytu?

2.
pazday
Początkujący

07 Lut 2023, 11:00

pazday napisał(a):Co mogę zrobić, żeby uniknąć kosztownych awarii? Na co uważać, o czym pamiętać?
Zmieniać olej, filtry nawet częściej niż co 10tkm. Zabierać go w trasę raz na jakiś czas.

pazday napisał(a):Auto pali średnio 10-11 litrów. Jak bardzo mogę obniżyć spalanie chip tuningiem i o ile wzrośnie przy tym moc?
Spalania możesz nie obniżyć i Ja by na to w ten sposób nie patrzył ale podnieść moc już tak no, a przy okazji jak będzie palił trochę mniej to dobrze. Nie wiem jak jeździsz w jakim ruchu na jakim dystansie bo czasem można wprowadzić pewne zmiany ale w mieście na duże oszczędności ciężko będzie liczyć.

pazday napisał(a):I czy w ogóle przy takim przebiegu chip ma jeszcze rację bytu?
Jak przebieg oryginalny to dla tego silnika nie jest to dużo. Pytanie czy warto i czy brakuje Ci mocy? Tu dużo zależy od stanu silnika. Możesz sobie pojechać na hamownię i zobaczyć ile ma mocy i jak ona wygląda względem tego co powinno być oryginalnie. Po tym można się zastanowić nad bezpiecznym programem poprawiającym moc.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Lut 2023, 11:32

Rokiko napisał(a):Zmieniać olej, filtry nawet częściej niż co 10tkm. Zabierać go w trasę raz na jakiś czas

A da się jakoś sprawdzić w jakim stanie jest teraz silnik? Olej nie był niestety wcześniej zbyt często wymieniany, a chciałbym oszacować na ile mniej więcej jestem bezpieczny finansowo. :P
Rokiko napisał(a):Zabierać go w trasę raz na jakiś czas

Raz na jakiś czas czyli co ile mniej więcej? Raz na 2 tygodnie wystarczy? :D
Rokiko napisał(a):ytanie czy warto i czy brakuje Ci mocy?

Mocy niestety zdecydowanie brakuje, głównie w trasie. Na miasto ujdzie.
Rokiko napisał(a):Jak przebieg oryginalny to dla tego silnika nie jest to dużo.

Ten silnik z tego co słyszałem mało kłopotów sprawia, ale podobno skrzynia biegów jest tragiczna. Tylko pytanie pod jakim względem. Pod względem kultury pracy czy awaryjności? Bo jeśli awaryjności, to przy tym przebiegu chyba można zacząć się bać, że coś pójdzie i wydam 10k na regenerację skrzyni?
pazday
Początkujący

07 Lut 2023, 22:42

pazday napisał(a):ale podobno skrzynia biegów jest tragiczna. Tylko pytanie pod jakim względem. Pod względem kultury pracy czy awaryjności?
jedno i drugie :ok:
Silnik ogólnie jest paliwożerny i niego nie da rady uniknąć, na chipa bym nie liczył bo znając ten silnik to i tak do serii mu sporo brakuje, jeździć dbać i nie kombinować
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...