Volvo Xc90 Problem z silnikiem

07 Wrz 2007, 18:17

Witam wszystkich !! Mam maly problem z moim świeżo kupionym volvo.. Mianowicie był w nim wymieniany silnik i ma przejechane 1500 km (jednostka 2,4l diesel). Martwi mnie to iż gdy rozgrzeje sie silnik z wlewu oleju zarówno przy głowicy jak i przy miarce wydobywa się para... Nie spotkałem się jeszcze z takim czymś w silniku diesla... Co wy o tym myślicie? Pozdrawiam kropek222
kropek222
Nowicjusz

• 12 Wrz 2007, 10:23

Mozna mówić w dwojaki sposób. 1 jest normalną sprawą wydostawanie się oparów z silnika i to benzyniaka czy diesla i nie jest to powód do zmartwień. 2przedostaje się płyn chłodzący do oleju co łatwo stwierdzić -zmiana barwy i lepkości oleju , po dłuższym postoju widać na miarce że zwiększył się stan oleju i ubytki płynu chłodzącxego oczywiście jak nie wycieka gdzieś na zewnątrz -przewody itp.W tym drugim przypadku radzę oddać auto do naprawyi to szybko.
    RobDan
    Nowicjusz

Auto: Nie mam

19 Paź 2007, 07:11

mój benzyniak ma przebieg 37 000 i olej bierze ...szok chyba że wyparowuje
    Karstusz_2005
    Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

19 Paź 2007, 09:49

Jak nie ubywa ci płynu chłodniczego,z rury wydechowej nie wydostaje się para,a olej nie zmienia zabarwienia,to w sumie nie ma się czym za bardzo martwić - o ile tej wydobywającej sie pary nie jest za dużo.Wydobywanie się pary z tych otworów,to raczej normalna rzecz przy obecnych temperaturach - olej w silniku jest gorący,a na dworze jest zimno - pojawia się para - normalne zjawisko.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
      Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...