Volvo740

26 Kwi 2011, 18:18

muszę zmienić olej w silniku kupiłem nowy filtr.Mam w zapasie olej 15w-40 czy mogę go zastosować do silnika benzynowego. Proszę o odpowiedz z góry dziękuję
cezaryzea
Nowicjusz

Miejscowość: Sztokholm

26 Kwi 2011, 22:03

Ja do swojego silnika benzynowego używam 10-w40 a co do 15 hymm, a jakiego wcześniej używałeś ?
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw

03 Maj 2011, 09:58

Do silnika benzynowego należy lać olej z literą "S" ( SL, SH, SJ itd ). Do Diesla jest olej z literą "C" ( CD, CE,CF itd ). Ty piszesz o lepkości. Olej o takiej lepkości możesz wlać jak najbardziej do twojego silnika o ile takim olejem masz silnik zalany. Zresztą o olejach, ich doborze oraz o tym co się może stać jak się wleje niewłaściwy jest temat na forum.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Cze 2011, 15:46

Najlepiej zalac takim jakim byl zalany, nie ma gdzies zawieszki pod maska ? A prawdopodobnie byl to olej 10w40 .

Pozdrawiam,
Ostatnio edytowany przez AutoSol Sklep, 02 Cze 2011, 20:44, edytowano w sumie 1 raz
AutoSol Sklep
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

30 Wrz 2011, 11:06

Zgadzam się, najlepiej zalać tym czym było zalane wcześniej, też mi tak w serwisie Volvo w Baranowie powiedzieli.
Gordon
Nowicjusz

Auto: Volvo

25 Paź 2011, 22:12

Olej musi być taki sam, a jeśli nie wiesz jaki był wcześniej w środku to pofatyguj się do ASO, tam profesjonalnie się tym zajmą.
----
Przedstawiciel Volvo na forum
qatrrrro
Początkujący

Miejscowość: Warsaw
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Corvette C7 - 4 potężne końcówki wydechu
    Amerykanie słyną z zamiłowania do sportowych samochodów z potężnymi silnikami. Ale czasami ich mania wielkości dotyka również pozostałych części samochodu. Dowodem tego może być Chevrolet Corvette 7. generacji. ...