Vw bora 2.0+lpg "majonez pod korkiem oleju"

27 Lis 2015, 19:57

Witam forumowiczów problem jak w temacie: Zauważyłem"majonez" pod korkiem oleju,czytałem juz o tym i wiem, ze w większość przypadków jest to efekt krótkich dystansów i zimnej pogody, a także możliwe ze miesza się olej z płynem chłodniczym z tym, że u mnie to nie pasuje bo:
- robię codziennie ok.100km
- plyn chłodniczy jest na stałym poziomie i jest czysty brak plam itp.konsystencja płynu ok.
-na bagnecie pojawia się tez malutko tego "majonezu"
Wazna informacja: Poprzednik jezdzil autem "od święta" i przyznał ze auto sie nie rozgrzewalo.
Pytanie co to może być? Uszczelka pod glowica?
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

27 Lis 2015, 21:32

Podejrzewam,że jednak uszczelka pod głowicą,niepokoi mnie majonez na bagnecie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Lis 2015, 21:33

Przed mrozami należy obowiązkowo wyczyścić odmę i dobrze jest zmienić olej.
zamarznięcie odmy lub wody w misce olejowej może uszkodzić silnik.
Na zimę silnik mozna "ocieplić"
andrzej_124
Stały forumowicz

27 Lis 2015, 21:40

Olej i filtr wymieniałem we wrześniu. Słyszałem, ze jest jakiś płyn uszczelniający, który się wlewa wraz (lub przed) nowym olejem....czy ktos z Was to stosował?
P.s na bagnecie jest tego majonezu bardzo Malo....czy możliwe jest ze to pozostałość po poprzedniku?
defens
Początkujący

27 Lis 2015, 21:47

Jrśli chodzi o płyny uszczelniające,to skuteczne są te,które wlewa się do układów chłodzenia .Czy po poprzedniku mogło to pozostać?! Wykluczone! Pytanie,czy w środku auta jest ciepło?!Jaką temperaturę podczas jazdy pokazuje zegar?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Lis 2015, 22:07

Temperatura w aucie jest taka jaka ustawie(klimatronik) i sądzę ze działa jak ustawie aby bylo ciepło to jest ciepło. Wyjaśnię dla czego pytam czy po poprzedniku to mogli zostac- gdy kupiłem auto to od razu pojechałem na wymianę oleju(przyznam,ze nie sprawdzałem mechanika)ostatnio cos mnie tknęło i chciałem sprawdzić olej.....a tu patrzę -majonezik plus bardzo niski poziom oleju( dodam ze silnik jest suchy i podłoga równie wiec raczej nalali mechanicy za mało oleju)acha.... Korek od wlewu od wewnątrz ma sparciała i "musztardową" uszczelkę ( nie wiem czy to ma znaczenie)
defens
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Renault City K-ZE - elektryczny model z segmentu A
    Renault City K-ZE. Jest to w pełni elektryczny samochód miejski, który należy do samochodów klasy A o stylistyce SUV. Będzie także sprzedawany na światowych rynkach. Poprzez światową premierę modelu Renault ...

28 Lis 2015, 05:23

Jeśli silnik przebywa dystanse 100km,jest dogrzany,to majonezu nie powinno być,kupiłem kiedyś auto,dużo jeździło,majonezik był pod korkiem oraz na bagnecie,płyn chłodniczy czysty,uszczelka pod głowicą była do wymiany.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

28 Lis 2015, 08:42

Myślałem,że tego uniknę ale widocznie sie nie da...:/ dzieki za podpowiedzi. Jeszcze krótkie pytanie: Czy jest to mega pilna sprawa(wymiana uszczelki)? Bi z czasem w grudniu mam krucho i czy mogę to przełożyć na pozniej?
defens
Początkujący

28 Lis 2015, 14:38

Właśnie sprawdziłem wąż odmy i w wężu bylo mnóstwo majonezu.....(wczesniej wąż ten byl skręcony) przeczyściłem i ustawiłem waz w odpowiedniej pozycji.pytanie brzmi: Czy to cos pomoże? Bo mechanik mówił mi że jesli bylo tyle majonezu to uszczelka pod głowicą jest praktycznie przesadzona wymiana(w optymistycznym wariancie) p.s planowanie głowicy i sprawdzenie to duży koszt?
defens
Początkujący

29 Lis 2015, 22:10

Dziwne, że jest majonez, a płynu nie ub ywa i robisz po 100 km dziennie. Ale skoro znalazłes tą maź w odmie, to jak wyczyściłeś, to wytrzyj bagnet, korek i pojeździj. Potem znowu sprawdz i zobaczysz, czy ta maź znowu się pojai na korku i bagnecie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000