VW Bora, Diesel nie odpala / kontrolka świeci i "stop"

24 Sty 2014, 22:12

Witam,

Co roku w zimę mam problem z moim VW Bora. Auto to 1,9tdi, 110km, 99r.
Co roku w zimę dusi się, przy odpalaniu. Mechaników było wielu i robili wiele, z regeneracją rozruszników i wymianą akumulatorów na czele.
Co zimę kończy się tak samo.... jeździ ale na start po mroźnej nocy strasznie "chyrla" przy odpalaniu, a jak zima trzyma dłużej (np. z 10 dni) w koncu nie odpali....

Teraz od kilku dni miałem taką przypadłość. Wkładam kluczyk do stacyjki i.... zaczyna auto buczeć, duży STOP napis i jakieś niemieckie frazesy. Do tego świeci lampka kontrolna. Co to?
Duży STOP... Sprawa ustępuje sama jak auto pochodzi kilka minut... Pytanie czy w takiej sytuacji chodzić powinno.
Dziś po pracy, był mróż... Dioda poświeciła, a auto...... w końcu nie odpaliło.

Akumulator był na jesień wymieniany, na nowy, porządny boshowski.
Z resztą załączam zdjęcie - działa. Jest prąd. Natomiast auto nie odpaliło. Kontrolka dalej świeciła.
Zrzut ekranu - przy takim stanie auto trochę pocherla i nie odpala...

Czy ma ktoś jakąkolwiek koncepcje o co może chodzić?
I co może być przyczyną tego, że rano mam zawsze "STOP"-a, i de facto zakaz jazdy.

Z góry dziękuję za info.
VW Bora, Diesel nie odpala / kontrolka świeci i "stop"VW Bora, Diesel nie odpala / kontrolka świeci i "stop"
lukasz85w
Nowicjusz

Auto: Nie mam

25 Sty 2014, 16:50

Może słaby aku, może nie grzeją wszystkie świece, albo żadna?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...