Vw bora ktore koła wybrać

23 Paź 2015, 20:46

Witam.mam vw bore i szykuję się do zakupu felg stalowych(5x100) z oponami zimowymi i mam dwa warianty: R15 185x65 i 195x65 co wybrac? I czy jest jakas różnica miedzy tymi wariantami w praktyce? Pytam bo różnica w cenie jest znaczna
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

24 Paź 2015, 04:13

Pomiędzy tymi rozmiarami(oba są dość popularne) nie powinno być dużych różnic cenowych. Jeżeli takie występują, to chyba tylko ze względu na klasę opon, (albo zużycie, lub wiek przy oponach używanych). Proponuję wybrać oryginalny rozmiar chyba będzie to 195, bo ważny jest też indeks nośności, a 185-ki będą miały mniejszy. Kiedyś zalecano na zimę trochę węższe opony, ale sprawdza się to tylko na śniegu, na pozostałych rodzajach nawierzchni lepsze będą oryginalne rozmiary.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

24 Paź 2015, 08:17

Dzięki za pomoc. Obecnie letnie mam R16 205,ale mam okazje kupić od znajomego właśnie te koła co pisałem wyżej.rozumiem, że na drodze nie będzie problemu ze "stabilnością i pewniejszą" jazdą?
defens
Początkujący

Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...