VW Bora - nie reaguje na pilota.

22 Paź 2017, 14:43

Witam,
Mam problem z samochodem, ponieważ nie mogę go otworzyć ani zamknąć z pilota. Po otworzeniu drzwi za pomocą kluczyka migają światła awaryjne, ale nie ma wycia alarmu. Od kilku dni tak się dzieje, ale na początku "zaskakiwało" maksymalnie po kilku kliknięciach na pilot. Wczoraj już było dużo gorzej. Myślałem, że to przez baterię w pilocie, bo dioda świeciła bardzo słabo, wymieniłem na nową, ale dalej to samo. Jednak po kilku godzinach w końcu zaskoczyło i wszystko normalnie działało. Dzisiaj znów to samo, ale od rana do teraz męczę się i nic nie działa. Rozebrałem osłony pod kierownicą. Wyjąłem moduł komfortu, bo myślałem, że to może wilgoć się dostała, ale moduł jest cały suchy. Więc postanowiłem wypiąć alarm. Światła przestały mrugać. Jednak chciałbym się dowiedzieć dlaczego auto nie reaguje na pilota. Wina alarmu czy modułu komfortu? Nie znam się na tym i bardzo proszę o pomoc. Aha, i czy mogę tak jeździć bez tego alarmu. Wiem, że nie będę miał już zabezpieczenia, ale czy nie będzie jakichś innych efektów ubocznych, w sensie coś z elektryką/elektroniką?
Poniżej zdjęcia modułu i alarmu:
https://imgur.com/a/WcEHG
https://imgur.com/a/0UHQO
Alarm:
https://imgur.com/a/2KDZj
MW9
Początkujący

Auto: brak

22 Paź 2017, 15:37

A może należy zaprogramować pilot?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Paź 2017, 16:30

Zaprogramować? Wcześniej normalnie działał, a ostatnio raz tak a raz nie, aż w końcu coś padło. Sam z siebie nie mógł się chyba "rozprogramować".
MW9
Początkujący

Auto: brak

23 Paź 2017, 21:44

Sam z siebie może i nie. Ale z powodu słabej i wyjętej baterii może i tak.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Paź 2017, 21:02

Możesz mieć słabą bateryjkę w pilocie i już będzie tak szwankował jak piszesz. Druga sprawa też często się zdaża np. zimny lut gdzieś na płytce od pilota tu warto by było ją przejrzeć ewentualnie wygrzać tylko lutownicą jak nie masz wprawy można ją szybko załatwić najlepiej gdzieś w zakładzie elektronicznym zrobią to od ręki i za jakieś grosze.

Możesz też sprawdzić sterowanie czy jak klikasz pilot to na zamki wychodzi sygnał z centralki sterującej którą tu jest moduł komfortu.

PS. Ja stawiam na płytkę w pilocie, wystarczy że raz spadnie i mogą się takie problemy pojawiać.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...