VW bora- problem z abs

15 Lis 2010, 20:02

Witam. Mam problem z moim systemem abs, mianowicie pewnego dnia pojawila sie kontrolka abs i napis STOP podczas jazdy. Kontrolka nie jest wlaczona caly czas- tzn wlacza sie po przekreceniu kluczyka i znika, a gdy przejade z 30 metrow wlacza sie juz na dobre. Dzisiaj pojechalem do warsztatu na diagnostyke i wyszlo ze pompa hydrauliczna v64, moj kolega mechanik mowi ze to napewno ktorys z czujnikow bo kontrolka gasnie po przekreczeniu kluczyka... jakby to byla pompa to swiecila by sie caly czas? Jak to jest? Ile w przyblizeniu kosztuje wymiana pompy? Dzieki z gory.
tajek85
Nowicjusz

Miejscowość: Torquay

16 Lis 2010, 17:56

Najlepiej zacznij od prostrzych rzeczy.Sprawdz czujniki prędkości koła od ABS.Wypnij je i sprawdz miernikiem zwykłym rezystancje czy jest prawidłowa.
ArturRS
Początkujący

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

16 Lis 2010, 19:13

A nie ma czasami tak, że jakby to był czujnik koła to wyświetliłby się błąd tego czujnika? I to konkretnego ( przy którym kole ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lis 2010, 21:18

Tak masz racje powinno tak wlasnie byc. W pt jade jeszcze raz na diagnostyke- tym razem do kolegi mechanika sprawdzimy jeszcze raz komputerem i manualnie dla potwierdzenia. Modle sie zeby to pompa nie byla bo slyszalem ze to bardzo kosztowne!!!
tajek85
Nowicjusz

16 Lis 2010, 21:30

sprawdzając czujniki zobacz jakie napięcie do nich dochodzi nie wiem jak w vw ale miałem peugeota nie działał abs wywalało błąd czujnika . Czujnik wymieniony to samo, to dalej została wymieniona piastą z łożyskiem (magnetyczny pierścień na łożysku ) nie pomogło zainwestowane 400pln i dalej nie działał. myśleliśmy w końcu o sterowniku ale zmierzyłem napięcie i różnica wynosiła ponad 1V. winny był przewód w środku pod izolacją po prosty zaśniedział , był czarny. Wiem że VW ma problem nie z pompą a ze sterownikiem ABS. Poszukam i później odpiszę o co z tym biega bo mam gdzieś opis właśnie uszkodzeń typowych dla sterownika.

[ Dodano: 16 Listopad 2010, 21:52 ]
Na szybko masz:
[link do oferty na Allegro wygasł]
ale jeszcze posprawdzaj czyjniki i instalacje.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

19 Lis 2010, 20:57

Bylem dzisiaj u kumpla i nic specjalnego nie zrobilismy, po prostu wyjelismy bezpieczniki i wlozylismy spowrotem- problem zniknal od zaraz, nie wiem na jak dlugo, ale przejechalem ok 50 km i jest ok! Mozliwe ze to byl tylko jakis blad i sie zresetowal po wyjeciu bezpiecznika???
tajek85
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego hatchbacka odmiana Dynamic wyposażona w silnik Diesla o pojemności 1,6 litra i mocy 136 KM została wyceniona na kwotę 91 200 zł. Napęd przekazywany jest w tym przypadku za pomocą automatycznej skrzyni biegów ...