Vw Bora - zamek klapy bagażnika - nie otwiera się

19 Lut 2018, 09:36

Witam
Mam taki problem że nie mogę otworzyć klapy bagażnika , z centrala się nie otwiera , po włożeniu klucza zamek kręci się ale też nie otwiera tak jakby nie chciał zaskoczyć (klucz się kręci w kółko).
Dziś rano raz zaskoczył ale po chwili znowu się kręcił w kółko.
Znacie może przyczynę tego? Coś trzeba wymienić ?
Szymonf9
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 12 2010
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: VW Bora
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Lut 2018, 11:13

Wygląda tak jak byś miał dwa problemy
Szymonf9 napisał(a):z centrala się nie otwiera
Tu może być problemem mikro styk/wyłącznik który odpowiada za otwieranie z wewnątrz.
Szymonf9 napisał(a):po włożeniu klucza zamek kręci się ale też nie otwiera tak jakby nie chciał zaskoczyć (klucz się kręci w kółko)
Prawdopodobnie spadło cięgno które odpowiada za manualne otwieranie kluczem zamka.
Musisz dostać się do niego i sprawdzić w czym jest problem. Klapę możesz otworzyć od wewnątrz jak dostaniesz się przez otwór do bagażnika za oparciem tylnego siedzenia to naprzeciwko zamka w tapicerce powinna być taka klapka pod którą znajdziesz dźwignię po pociągnięciu której bagażnik powinien się otworzyć.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG

19 Lut 2018, 11:21

cięgno jest ok bo sprawdzałem , mam swobodny dostęp do tego wszystkiego i zauważyłem że jak kręce kluczem to trochę się kręci zamek i po chwili opada i nie robi pełnego obrotu (tam jest taki wystający bolec i on powinien przesunąć element na którym jest zamocowane cięgno i wtedy się otwiera klapa) i kręci się w kółko, a co do mikrostyku to da się go gdzieś kupić ? szukałem na allegro to są tylko z klamką w zestawie
Szymonf9
Nowicjusz

19 Lut 2018, 11:38

Szymonf9 napisał(a):cięgno jest ok bo sprawdzałem , mam swobodny dostęp do tego wszystkiego i zauważyłem że jak kręce kluczem to trochę się kręci zamek i po chwili opada i nie robi pełnego obrotu (tam jest taki wystający bolec i on powinien przesunąć element na którym jest zamocowane cięgno i wtedy się otwiera klapa
No tak ale nie powinno być tak że ty sobie kręcisz ileś tam obrotów to powinno być pół obrotu czy jakoś tak i opór dzięki któremu otwierasz zamek.
Szymonf9 napisał(a):co do mikrostyku to da się go gdzieś kupić ? szukałem na allegro to są tylko z klamką w zestawie
Tak sprzedają bo nie opłaca się tego elementu rozbierać. Możesz sam dostać się do niego i rozebrać go oraz wyczyścić najczęściej to problem zanieczyszczonych styków.
Kacper
Forumowicz VIP

19 Lut 2018, 11:48

co do zamka chodzi mi o to że jak kręce kluczem to klucz się kreci do okoła a ten bolec co powinien przesuwać kulkę z ciegnem stoi w miejscu, a cięgno na kulce jest zamontowane w porządku , aco do mikrostyku to gdzie on jest dokladnie zamontowany , w klamce czy w zamku?
Szymonf9
Nowicjusz

19 Lut 2018, 11:50

Czy jak kupię używany sprawny zamek to może pomóc i będzie ok ?
Szymonf9
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...

19 Lut 2018, 12:09

Szymonf9 napisał(a):co do zamka chodzi mi o to że jak kręce kluczem to klucz się kreci do okoła a ten bolec co powinien przesuwać kulkę z ciegnem stoi w miejscu, a cięgno na kulce jest zamontowane w porządku
No to tu musisz mieć problem z samą wkładką która nie trzyma tego bolca bo to powinno współpracować ze sobą może jest tam coś pęknięte stąd klucz kreci się w koło.
Szymonf9 napisał(a):do mikrostyku to gdzie on jest dokladnie zamontowany , w klamce czy w zamku?
Mikrostyk jest z tego co pamiętam w zamku.
Szymonf9 napisał(a):Czy jak kupię używany sprawny zamek to może pomóc i będzie ok ?
Jeżeli to problem z zamku to wymiana pomoże ale pewnie zostanie problem z otwieraniem z kluczyka.
Kacper
Forumowicz VIP

19 Lut 2018, 12:18

a na central też ta wymiana jakoś podziala czy to osobny temat?
Szymonf9
Nowicjusz

19 Lut 2018, 12:35

Szymonf9 napisał(a):a na central też ta wymiana jakoś podziala czy to osobny temat?
Powinien działać normalnie.
Kacper
Forumowicz VIP

19 Lut 2018, 12:55

Tak się właśnie zastanawiam bo dziś rano na jeden obrót zamek działał a na kolejny obrót już się klucz kręcił w kółko więc nie wiem czy to wina mikrostyku czy zamka? mało się znam na tych sprawach , od kilku dni już z tym walczę i nie wiem co dalej robić
Szymonf9
Nowicjusz

19 Lut 2018, 13:34

Ale jak otwierasz z wnętrza bagażnik to tam się nic nie przekręca przy tej wkładce w którą wkładasz kluczyk tu masz jakby dwa osobne problemy moim zdaniem.

W zamku jest jeszcze siłownik i trzeba by sprawdzić czy tam pojawia się napięcie jak otwierasz. Ja tego nie robiłem ale tu masz podpowiedź zapożyczoną z innego forum "Jeśli chcemy sprawdzić czy działa siłownik i prowadząca do niego wiązka kabli wystarczy na 18 pin 23 pinowej wtyczki zapodać na 1,5 sekundy "+" jeśli nam otworzy znaczy że problem jest w module komfortu".
Kacper
Forumowicz VIP

19 Lut 2018, 16:51

A ja nie wiem czy mam taki moduł, a jak nie moduł to co mogę jeszcze zrobić?
Szymonf9
Nowicjusz

19 Lut 2018, 17:42

Szymonf9 napisał(a):to co mogę jeszcze zrobić?
Tu trzeba zacząć coś robić i wtedy pisać jakie są efekty, będziemy dalej pomagać, a jak nie to musisz znaleźć dobrego elektryka i oddać do niego auto.
Kacper
Forumowicz VIP

19 Lut 2018, 19:24

Zacznę od wymiany zamka i zobaczę jaki efekt
Szymonf9
Nowicjusz

19 Lut 2018, 20:08

Ok, daj znać jak już wymienisz i czy coś się zmieni.
Kacper
Forumowicz VIP