VW Golf 1.9 TDI

12 Sty 2009, 18:25

Posiadam opony o tym symbolu -->> PIRELLI P 6 185/65/R14 86 H<<--
i chciałbym sie dowiedziec jak zachowują sie w okresie zimowym ,, czy mogę na nich jeździc zimą ??

Prosze o informacje :):) :)
DJ_Lukas
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

12 Sty 2009, 19:56

Na letnich oponach możesz jeździć zimą (fatalne prowadzenie), jednak to co napisałeś wiele mi nie mówi, zależy od tego jaki opona ma bieżnik, czy jest gładka, czy ma lekkie nacięcia?
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

16 Sty 2009, 18:46

Są to opony letnie i nie polecam jeżdżenia na nich zimą.A szczególnie w takich warunkach jakie panują teraz.Dzięki kierowcom,którzy używają opon letnich w zimie,nabijam sobie kasę na naprawianiu ich samochodów.A szczególnie w ostatnim czasie.Ja sie cieszę,że są tacy nierozsądni kierowcy,bo kasa leci,ale nie na tym polega bezpieczeństwo.W minionym tygodniu jak i w tym co chwilę wyjeżdżamy do wypadków,w których niestety zginęli ludzie.I niestety prawie w każdym wypadku bądz stłuczce sprawca ma założone opony letnie,a niejednokrotnie zdarza się,że te opony są już nieco wyjechane.Typowy brak zdrowego rozsądku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sty 2009, 15:36

MotoAlbercik napisał(a):Są to opony letnie i nie polecam jeżdżenia na nich zimą.A szczególnie w takich warunkach jakie panują teraz.Dzięki kierowcom,którzy używają opon letnich w zimie,nabijam sobie kasę na naprawianiu ich samochodów.A szczególnie w ostatnim czasie.Ja sie cieszę,że są tacy nierozsądni kierowcy,bo kasa leci,ale nie na tym polega bezpieczeństwo.W minionym tygodniu jak i w tym co chwilę wyjeżdżamy do wypadków,w których niestety zginęli ludzie.I niestety prawie w każdym wypadku bądz stłuczce sprawca ma założone opony letnie,a niejednokrotnie zdarza się,że te opony są już nieco wyjechane.Typowy brak zdrowego rozsądku.

Masz rację owszem ale mój ojciec Fordem Mondeo Na letnich oponach jeździł każdą zimę i żadnego wypadku nie miał ani mandatu w życiu a jeździ prawie 26 lat.
Zależy od umiejętności i zdrowego rozsądku kierowcy.
stasiowski121

18 Sty 2009, 16:00

Umiejętnosci i rozsądek ( lub jego brak, bo jak można nazywac osobe, która w zimie jezdzi na letnich rozsądną) nie mają tutaj nic do rzeczy, bo uwierz mi, że nawet zimowe opony jak jest slisko duzo nie dają a co dopiero letnie.

Osobiscie gdyby mi wjechał koles w auto i bym zobaczył, że nie ma zimowych opono to najzwyczajniej swiecie bym mu dał w morde...
Baqś

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...
    Pierwsze na świecie seryjne czujniki parkowania
    Pierwsze na świecie seryjne czujniki parkowania – Toyota Corona EX – styczeń 1982. Innowacyjne rozwiązanie nie zawsze oznacza rewolucję technologiczną w motoryzacji, jednak zwiększa komfort, a czasem także i bezpieczeństwo ...