VW Golf II 1.3 -Silnik gaśnie po wrzuceniu biegu i puszczeniu sprzęgła

27 Lut 2017, 23:11

Witam! Problem z moim samochodem wygląda tak. Auto jakieś pół roku temu zgasło w trakcie jazdy w stylu braku paliwa /duszenia/rwania. Kilka razy jeszcze odpalało ale zawsze gasło dusząc się, aż przestało w ogóle odpalać.
Ostatnio (luty) mechanik wymienił aparat zapłonowy (brak iskry) co poskutkowało tym, że golf zaczął odpalać. Na"luzie" chodził równo i się nie dusił - wszystko ok nawet przy wysokich obrotach. Podczas jazdy trochę się dusił / dodawanie gazu jakby nie dawało mocy ale później było ok, przejechałem około 4km. Następnego dnia pojechałem do miejscowości obok (4-5 km) i auto zgasło tak jak na samym początku tych wszystkich problemów. Chwilę jeszcze odpalało, ale za każdym razem przy próbie wrzucenia biegu i ruszenia (puszczając sprzęgło) auto traciło momentalnie moc i gasło (chyba że zdążyłem wdusić sprzęgło). Po kilku próbach (wysokie obroty, pół-sprzęgło) przejechałem kilkaset metrów na drugim biegu nie mogąc dodawać zbyt wiele gazu (dusił się i tracił moc - gasł). Po tych kilkuset metrach i jeździe niestety pod górę zgasł i od tego czasu już nie odpala.

Z góry dziękuję za pomoc, jestem nowy i to mój pierwszy post i za niefachowy język przepraszam, ale starałem się opisać każdy szczegół. :roll:
ostrovski
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 01 2012
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Golf II
Silnik: 1.3 KAT
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990

01 Mar 2017, 09:15

Skoro aparat zapłonowy jest ok to tu trzeba sprawdzić ustawienie zapłonu, świece, kable zapłonowe. Problemem może być też filtr paliwa lub pompka paliwa.

Filtr powietrza nie jest czasem bardzo brudny?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999