VW Golf II - jakie ma opinie?

21 Lut 2009, 23:29

Witam !
Moim zdaniem Vw Golf II jest to znakomity samochód. Jest to samochód legenda... Vw to dobra filma która produkuje super stylistyczne auta w których nic nie brakuje.A model Vw Golf II to bardzo dobry przykład tego. Golf II ma dobrą skrzynię biegów i może do końca nie jest bardzo ciekawy zewnątrz to i tak ma wszystko co takie samochody powinny mieć.
z benzyną we krwi
mlodyzolw
Początkujący

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Audi A4

08 Maj 2010, 09:46

golf to już samochó kultowy. i rzeczywiście, nie da sie go zajeżdzić
blondi713
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kozienice

08 Maj 2010, 14:32

Jeszcze kilka lat temu Golf II to był zwykły chwast drogowy - ulubieniec młodzieży do palenia gum pod dyskotekami, montowania wydechu średnicy rynny ściekowej itp, a teraz - o ile nie jest to jakiś egzemplarz skrzywdzony przez tuning - jest już autkiem trochę klasycznym, jeszcze trochę i jego cena zamiast maleć z roku na rok będzie wzrastać.

O awaryjności nawet nie ma co mówić, wiadomo że jest to już stare auto i siłą rzeczy coś się w nim będzie psuło, coś trzeba będzie wymienić, zużycie materiału robi swoje, najwięcej zależy w takim wieku nie od marki, ale od stanu - jeden Golf II może już być tak zajechany że ledwo żywy, a drugi jeśli jest w dobrym stanie to ci posłuży o ile będziesz dbał i trochę w niego zainwestujesz.

Uważam że warto kupić - nie jako główny samochód, rzeczy typu bezpieczeństwo, wyposażenie, osiągi, awarie mogą będą jego wadą, ale jeśli pomyślisz o nim jako o aucie kolekcjonerskim to jak najbardziej. Może być tak (jeśli weźmiesz oryginalny, bez żadnych przeróbek typu spoiler, neon pod spodem, nalepki w kształcie dziur po kulach) że go za 10-15 lat sprzedasz za naprawdę niezłą kasę.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

09 Maj 2010, 07:08

ACSznycel napisał(a):ulubieniec młodzieży do palenia gum pod dyskotekami, montowania wydechu średnicy rynny ściekowej itp, a teraz

Całe szczęście, że młodzież ta przesiadła się na Bolid Młodzieży Wiejskiej (BMW). :mrgreen:
A co do Golfa II to pamiętam jak kiedyś ojciec kumpla - emerytowany mechanik samochodowy mówił mi, że samochód ten traktowany jak należy przeżyje właściciela.
Coś w tym jest bo nieraz spotkać można jeszcze (zwłaszcza na wsi) ten samochód, silniki mało awaryjne pomimo wieku, części kosztują grosze i kupisz je dosłownie wszędzie, za 500 zł można wstawić następny silnik i jechać kolejne pół miliona. Ubogie wyposażenie wprawdzie ale myślę, że wspomaganie wystarczy, resztę nadrabia po prostu tym, że jest zawsze kiedy go potrzeba. :razz: Że tak powiem ;)
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Maj 2010, 16:43

A tu śmieszna sprawa (abstrachując od Golfa), bo ostatnio zauważyłem że taka młodzież (i ta trochę wyrośnięta również) zrezygnowała z BMW i stała się "wielomarkowa", teraz raczej rządzą Hondy Civiv po tuningu, Audi, Goly III i Passaty, ale też i np. Alfy Romeo oraz Peugeoty, co jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia. Swoje spostrzeżenia opieram na tym co widzę na disco-błysko w Radzyniu Podlaskim, Passat z neonem pod spodem, Audi A4 z żarówkami świecącymi na zielono, Peugeot już nawet nie wiem jaki ale cały pomalowany na pomarańczowo - nawet felgi, to stali bywalcy pod dyskoteką, oczywiście podjeżdżają mając 6000 obrotów na liczniku, radio na maksa itp ;) BMW nie zauważyłem :D
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

12 Maj 2010, 05:15

ACSznycel napisał(a):BMW nie zauważyłem :D

U mnie znów jest najwięcej BMW, w okolicy każdy młodzik jak zarobi nieco kasy to kupuje se BMW bo to "RENOMA" nie ważne że ma 20 lat, na karku, założy na nie 3 spojlery, kupi radio za 200 zł na allegro, tuba do bagażnika albo dwa głośniki po 250W do radia z mocą wyjściową 4x60W na półkę z tyłu i wieś gra i tańszy, jest szpan i już. :mrgreen:
Najbardziej mnie śmieszą tacy młodzi pseudo - rajdowcy w BMW np. 1.8. Jedzie, muza na full że auto podskakuje i myśli że jest panem drogi bo nikt nie da rady go wyprzedzić. A ja redukcja na 4, gaz w spód i koleś zostaje :mrgreen:
Ale pod disco - błysko jadąc z pracy nieraz później spotykam już i Fordy Mondeo, Octavie, Audi 80 B4, ale wyraźną przewagą jest Bolid Młodzieży Wiejskiej. :smile:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

16 Maj 2010, 18:24

Sam posiadam golf II 1.6 benzyna, mam go już 5 lat i jeżdżę prawie bezproblemowo ;p. Choć rok temu miałem nim wypadek, i od tamtej pory często się w nim coś psuje. Tak ogólnie to 4/5. Jeśli chodzi o spalanie to przy prędkości około 90km/h to wezmie z 6 - 6.5l/100
mdp998
Nowicjusz

Miejscowość: Stąd

12 Sty 2012, 21:53

witam, mam następujący problem i prosiłbym o pomoc, mam w swoim seacie felgi od właśnie golfa II, niestety nie moge znaleźć kołpaków do tych felg, dość specyficznych [link do oferty na Allegro wygasł] [link do oferty na Allegro wygasł] wyglądają właśnie tak jak na tych zdjeciach jeśli ktoś wie jakie kołapki pasują do tego i gdzie je kupić byłbym bardzo wdzieczny (moje stare kołpaki nie chcą za nic wejśc)
jacienie
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: golf II