VW Golf II - jakie ma opinie?

27 Sty 2008, 20:43

Witam.
Kupiłem dzisiaj VW Golf II, 1992 r., 140 tys. km., silnik 1,3 benzyna z wtryskiem, 3-drzwiowy. Kosztował 3900 zł. Bardzo proszę o opinię na temat tego modelu, najlepiej jego kilkuletnich użytkowników. Chodzi mi głównie o następujące informacje:
- czy nie przepłaciłem?
- czy te samochody rzeczywiście są nie do zajeżdżenia?
- co się w nich najczęściej psuje i ile (mniej więcej oczywiście) kosztują naprawy?
- ile pali na 100 km? Słyszałem, że na trasie można się nim zmieścić w 6l.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.
Pozdrawiam!
marky85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Sty 2008, 23:23

Ad.1) co do ceny to nie przepłaciłeś, dobry zakup jednak ja bym wolał kupic inny samochod.. wiesz to zależy od stanu samochodu, wyposażenia :] etc.. ale zakup moim zdanie dobry..
Ad.2) Muszę przyznac, że są wytrzymalsze od innych samochodów swojej klasy. Co nie znaczy, że są nieśmiertelne..Ale przy odpowiedniej wymianie płynów eksploatacyjnych, i systematycznej konserwacji nic specjalnego się nie działo z moim samochodem.. Co do silnika to brak zastrzeżeń..
Ad.3) Paski rozrządu - szczególnie w dieslu trzeba wymieniać co 50-60 tys. km. Łańcuch rozrządu - tylko w silniku VR6. Po przebiegu 150 tys. zaczyna nieprzyjemnie hałasować. Wymianę najlepiej zaplanować przy okazji remontu skrzyni biegów (w skrzyniach przy silnikach VR6 szybko zużywa się synchronizator drugiego biegu) bądź wymiany sprzęgła. Dzięki temu nie będziemy płacić dwa razy za wyjęcie skrzyni biegów - a właśnie między skrzynią a silnikiem.. No i hamulce..
Ad.4) Co spalania samochodu.. z 7 na trasie łyknie.. nie ukrywajmy, że będziemy jechac tak aby spalanie było małe.. Spalanie dobre więc tym nie powinniśmy sobie głowy zawracac..

Podsumowując, ja osobiście bym wybrał np Toyote Corolle.. nie pałam sympatią do golfów a na dzień dzisiejszy jeżdżę renault laguna II, przesiadając się z golfa to miażdżąca różnica.. Lecz golf to dobry samochód dla początkujących, młodych kierowców.. części tanie, co chciec więcej na początek..

pozdrawiam :wink:
" Śmierć zawsze wsiada z nami do samochodu, i czeka.."
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmno / Kraków

28 Sty 2008, 04:27

Dzięki wielkie Hell_Soul!!
Faktycznie, jest to mój pierwszy samochód i chciałem żeby był jak najtańszy w eksploatacji. Co do stanu - oceniam go na bdb jak na swój wiek. Praktycznie zero rdzy na karoserii jak i pod podwoziem, nie ma też żadnych hałasów od silnika ani zawieszenia. Łańcuszek rozrządu był już wymieniany, poprzedni właściel pokazał nawet dokument od tego, jednak nie wiem, czy w skrzyni biegów były zmieniane te synchronizatory... Z resztą i tak za kilka dni zamierzam pokazać autko znajomemu mechanikowi, żeby przy okazji ocenił, czy nie trzeba w nim nic wymieniać.

Czekam na następne opinie :)
marky85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Sty 2008, 15:32

No z tego co wiem to golf II ma lepsze blachy od III.. a jak na początek samochód wystarczający.. szerokości na drodze i bezproblemowej jazdy życzę :wink:
" Śmierć zawsze wsiada z nami do samochodu, i czeka.."
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmno / Kraków

29 Sty 2008, 19:50

Sprawdź tutaj [link do autocentrum.pl wygasł]
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

28 Lis 2008, 20:59

Cześć! Mam golfa 2 1.6 benz. 89r Ostatnio troche driftowalam na sniegu bardzo mi sie spodobalo ale puzniej zaczelo mi cos z przodu chrobotac podczs jadzy. Co sie moglo stac ??

Pozdrawiam Kasia :D
Kasia89
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Piesi po zmierzchu obowiązkowo z odblaskami
    Pieszy który będzie się poruszał po zmierzchu po drodze poza terenem zabudowanym, będzie miał obowiązek noszenia elementów odblaskowych tak zakłada nowelizacja Prawa o ruchu drogowym, która została podpisana ...
    Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris II (P9)?
    Toyota Yaris II została wprowadzona na rynek w 2005 roku (gościła na nim przez kolejne sześć lat do 2011) zastępując model pierwszej generacji który był dobrze przyjęty na rynku. W przypadku silników zmieniło ...

29 Lis 2008, 01:23

A kiedy zmieniano w aucie końcówki drążków? Może chrobotał Ci śnieg, który osiadł na nadkolach.

Co do Golfa II - auto legenda, z historią, opowieściami, przygodami itd. W Polsce raczej pozytywnie odbierany :) Jedno z najbardziej popularnych samochodów na świecie.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Lis 2008, 12:16

Czesc! Sniegu juz niema a kolega mi mowil ze to moze byc lozysko. Ale wole sie zapytac Was fachowcow. :D

Kasia :wink:
Kasia89
Nowicjusz

29 Lis 2008, 13:12

Ja bym powiedział, że to raczej półoś "chrobocze". Wiadomo, drifting, jazda na skreconych kołach to dla niej zabójstwo.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

02 Gru 2008, 00:24

no wiec... mam golfa II 1.3 benzyna (4 biegi do przodu :)) z 87 roku i wlasciwie nic mi sie w nim nie psuje... nic tylko lac i jezdzic. mysle ze jesli twoje auto jest w dobrym stanie to nie przeplaciles. jesli chodzi o spalanie to moj przy predkosci ok 80km/h na 4 biegu spala ok 5.5litra... dbaj o to auto zeby przekazac je potomstwu a zarobia na nim krocie... oby :) pozdro i niech ci auto sluzy
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

02 Gru 2008, 00:27

muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

05 Gru 2008, 21:12

marky85 napisał(a):Witam.
Kupiłem dzisiaj VW Golf II, 1992 r., 140 tys. km., silnik 1,3 benzyna z wtryskiem, 3-drzwiowy. Kosztował 3900 zł. Bardzo proszę o opinię na temat tego modelu, najlepiej jego kilkuletnich użytkowników. Chodzi mi głównie o następujące informacje:
- czy nie przepłaciłem?
- czy te samochody rzeczywiście są nie do zajeżdżenia?
- co się w nich najczęściej psuje i ile (mniej więcej oczywiście) kosztują naprawy?
- ile pali na 100 km? Słyszałem, że na trasie można się nim zmieścić w 6l.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.
Pozdrawiam!

Znawcą golfów nie jestem ale uważam że troszkę przepłacileś. Co do pytań to tak-każdy samochód jest do zajeżdzenia :) Ale rzeczywiscie golfy II należą do samochodów "ponadczasowych" choc ja ich zwolennikiem nie jestem.

Silnik 1,3 wiec spalania nie będzie wielkiego (chociaż przykładowo punto 1,1 dochodzi do 6,5-7l/100km).
Znam przypadek że został zakupiony golf 2 po przejechaniu 1000km obrócił na panewce-co sie okazało już był ostro przytarty i cisnienia smarowania juz nie miał wiec koledzy zza granicy wlali mu "motodoktora" teraz wstawili silnik od Audi A4 1,8 :lol:
Szczęscie ucieka szukam go wiecznie bańki mydlane puszczam na wietrze...
tommy66692
Nowicjusz

Miejscowość: Lubelskie

11 Gru 2008, 02:35

Witam. Moim zdaniem Golf 2 to jeden z najlepszych samochodów produkowanych w latach 80-ych :) Od 1996 r. jeździłem trzema w tym taki jak twój. Jeśli jest w bardzo dobrym stanie to wartało dać za niego tyle. Spalanie w moiw przypadku to 5.7-6.5 przy raczej ekonomicznej jeździe. Po "zagazowaniu" spala nawet do 10 l gazu. Wydaje mi się , że następcy tego świetnego pojazdu nie są już produkowani z taką solidnością :( Życzę satyswakcji z "poczciwej dwójki" i pozdrawiam.
dunajec78
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Okolice Nowego Sącza

12 Gru 2008, 21:42

Witam! przedstawię swoją opinię o VW Golf II. Moja opinia nie jest przypadkowa. Ojciec miał golfa II ,ja jeżdżę już drugą dwójką.
Ojciec miał Golf II funktion (1991) 1.3 z wielopunktowym wtryskiem, ja miałem Golf II C (1984) 1,6 D a obecnie jeżdżę Golf II CL (1991) 1,6 z gaźnikiem. Samochody te są niezwykle trwałe i niezawodne (oczywiscie jeśli nie są powypadkowe i nie mają 500 000 km).

Zacznę od blacharki: pijawiają sie niewielkie ślady korozji na spodzie drzwi i obok korków uszczelniających i obok zaczepu do holowania z tyłu. Są to niewielkie slady korozji (żaden z ww golfów nie był powypadkowy). Zaskoczył mnie fakt, że w golfie 24 letnim nie było żadnej dziury i nie było dużo oznak korozji!

Silniki: Żużycie paliwa w silniku 1.3 w mieście 7 l/100km, trasa 5l/100 km, podobnie w golfie 1,6, natomiast 1.6 zwykły diesel od 4,5 do 7 l/100km. Jeśli chodzi o wytrzymałość, to silnik 1.3 miał przebieg 455 000km i nie brał oleju, trochę stukła i szumiała klawiatura, silnik 1,6 benzyna przy przebiegu 277 000 chodzi niemal idealnie, nie bierze oleju (jedyną wadą tego silnika jest nierównomierna praca na zimnym silniku, jeśli samochod stoi ponad 2 tygodnie). Natomiast silnik 1,6 D, nie wiem jaki miał przebieg, ale przypuszczam grubo ponad pół miliona kilometrów (świeciła się lampka oleju na wolnych obrotach, po wymianie pompy oleju <104z> objaw ustapił).Podaje realne fakty, żadne tam 150 000, bo w to nie uwierzę!

Komfort jazdy: Najgorszy komfort odczuwa się w dieslu, plastiki, deska rozdzielcza strasznie trzeszczą, klekoczą, moc jest bardzo mała, bardzo wolno przyspiesza, w aucie jest bardzo głośno. Silnik 1,3 jest super na miasto, ale 55 KM na trasę to trochę za mało, natomiast 1,6 z 71 KM jest w sam raz, niskie zuzycie paliwa (na pełnym zbiorniku 935 km!). Oczywiście pasjonaci VR6 byli by rozczarowani...

Wyposażenie:W wersjach podstawowych bardzo ubogie, lae ja jestem zdania, że w samochodzie pełnoletnim pełna elektryka, komputer i inne bajery są wadą a nie zaletą. Są to poważne zalety, ale w autach prawie nowych, a nie w dwudziestolatkach!

Koszty eksploatacji: Jeżeli ktoś kupi egzemplarz bezwypadkowy i z orginalnym przebiegiem to koszty eksploatacji są niewielkie, wiadomo...olej, paski, płyny wymienić trzeba w każdym. Nie miałem żadnych dużych napraw.

Porady przy kupnie II:Nie kupować auta z opadniętymi drzwiami kierowcy (luz na drzwiach) takie egzemplarze dawno przejechały pół miliona km. Nie kupować auta, w którym bardzo głośnotrzeszczy i stuka deska rozdzielcza.

VW Golf II jest samochodem ponadczasowym i bardzo trwałym, tak samo jak pozostałe auta z WEST GERMANY (Audi 80, 100, Mercedes 123 , 124...)
qazwsx
Nowicjusz

21 Lut 2009, 18:43

Dziękuje wszystkim za opinie:)

Już ponad rok minął od zakupu mojego samochodu, przejechałem nim ok 15 tys. km, a więc jego łączny przebieg to już (a może tylko?) 155 tys. km. Póki co wymagał dwóch zabiegów naprawczych:
1) przepaliła się żarówka oświetlająca wnętrze bagażnika;
2) popsuł się zamek lewych drzwi - koszt nowego zamka 17 zł. Teraz mam inny kluczyk do otwierania lewych, i inny do prawych drzwi :D

Póki co autko jeździ i tak szybko go pewnie nie zmienie:) Może za rok znowu napisze jak się mój Golfik trzyma:)

Pozdr
marky85
Nowicjusz
Awatar użytkownika