VW Golf II silnik wolno się nagrzewa

28 Paź 2008, 09:55

Jak w temacie panowie posiadam takiego golfa 1.3 NZ i silnik strasznie wolno sie grzeje a co za tym idzie spalanie wzrasta co robic czy to moze byc wian termostatu??
grzegorz8319
Nowicjusz

• 28 Paź 2008, 15:01

Jasne, że może. Jeśli masz uszkodzony termostat to np. cały czas jest częściowo otwarty i wtedy trudniej się samochód nagrzewa. Tak więc najlepiej sprawdź termostat czy jest całkowicie zamknięty na zimnym silniku
    Ostrożność nie jest tchórzostwem.
    Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

28 Paź 2008, 15:42

Dzieki za poradę w piatek sprawdze co i jak i ewentualnie wymienie i napisze co i jak
    grzegorz8319
    Nowicjusz

26 Gru 2008, 11:42

też mam golfa 1.3 na gaźniku. Do tej por jedynym mankamentem którego nie naprawiłem było to że strasznie wolno sie nagrzewał, ale jak juz pochodzil z 20 min to mial równo 90 i tak trzymał, ale z kolei właczam w aucie ciepło na max i dmuchawe to tylko chwile leci ciepłe powietrze i później juz zimne. Ciepłe powietrze jedynie czuej kiedy samochów jedzie.
    Co może być przyczyną???

Wracałem na wigilie i po drodze wskaźnik temperatury zaczął spadać i do tej pory wyglada to tak że wskaźnik tlyko lekko sie odchyla i silnik si eni enagrzewa.

Czy to termostat?? jak w tym wypadku jet z wymina ? koszty itd?
    z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
    nowak5615
    Nowicjusz

26 Gru 2008, 12:05

zeby być pewnym że to termostat odpal silnik i grzej na postoju obserwując wskazówkę temperatury do momentu aż zaskoczy wentylator chłodnicy.jezeli wskazówka bedzie wtedy na środku skali to winny jest termostat.koszt jego to jakieś 30-55 zł.wymiana tez nie bedzie droga
    chicken19
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...