VW Golf III 1.3 - problem z akumulatorami

04 Kwi 2010, 16:47

Witam, mam problemy z akumulatorami. Moje auto to VW Golf III 1.3, ale to jest nieistotne. Mam obecnie 2 akumulatory, każdy problematyczny.

Akumulator 1 - obsługowy, 61Ah, 12v, 540A, około 4 letni

Użytkowałem go cały czas, przetrzymywał największe mrozy. Pewnego ciepłego dnia padł. Po podłączeniu prostownika wskazówka leci na 4-5 A, natężenie nie zmienia się przy kręceniu pokrętłem. Nie zmienia się też podczas ładowania. Wodór się wydziela.

Ładowałem go dwa razy po 12h, niestety po tym czasie i tak nie da się odpalić od niego auta. Zastanawiam się czy nie dolałem do niego za dużo wody destylowanej? Czy to ma jakieś znaczenie? Czy warto regenerować ten akumulator (nigdy nie było z nim problemów)? Dlaczego nie mogę go naładować?

Akumulator 2 - obsługowy, 50Ah, 12v, 2 letni

Akumulator ten był zakupiony jako nowy i tak stał nieładowany przez 2 lata. Teraz po podłączeniu do niego prostownika strzałka tylko lekko drga. Pokazuje prawie 0 amperów. Przecież gdyby był pusty to powinna właśnie wyskoczyć poza skalę. Czy da się jakoś go naładować?

Co polecacie zrobić? Mierzyć gęstości elektrolitów? Odsiarczać? Dolewać wody, kwasu? Próbować regenerować oba, z którymś sobie dać spokój, czy kupić nowy akumulator? Dziękuję za rady, ja sam nie mam zbytniego doświadczenia w tych sprawach.
112233
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 05 Kwi 2010, 06:28

Kup nowy akumulator i będziesz miał po problemie - a tak męczysz się w ladowanie starych bateri, która moze ci padnie gdzies na polu i nie zapalisz silnika.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

05 Kwi 2010, 16:06

akumulator jak stoi nie ładowany 2 mieś to się zasiarcza i lipa nawet z nówki będzie ..nic z nimi nie zrobisz...oddaj do skupu. jak aku gdzieś się przetrzymuje to trzeba raz za czas go naładować..
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

05 Kwi 2010, 21:11

Dzięki za odpowiedzi. Akumulator nr 2 udało się wczoraj naładować (po chwili zaczął się zachowywać normalnie). Ładowałem go tylko 5 godzin, a dzisiaj bez problemów działał. Na razie będę go używał, zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że przez lato chociaż będzie ok, jak zacznie sprawiać problemy to za Waszą radą zakupie nowy. Pozdrawiam.
    112233
    Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

07 Kwi 2010, 22:26

Jeżeli napięcie w którymkolwiek spadło poniżej 1,75V to bateria jest do wymiany... niestety...
    SylwekGT
    Nowicjusz

Miejscowość: Iwonicz
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej niebezpiecznie… na prostej drodze?
      Najwięcej wypadków ma miejsce nie na zakrętach czy skrzyżowaniach, ale na prostej drodze. Co takiego ma w sobie jazda prostymi odcinkami, że kierowcy tracą rozsądek i zaczynają łamać przepisy? Jazda prostą drogą wydaje ...