VW Golf III - Problem z odpaleniem, rzekoma wina komputera

14 Gru 2009, 20:27

Witam.
Samochód
VW GOLF III 1.4 Benzyna, hatchback, jednopunktowy wtrysk, 1993r.
Autko pali bez problemu gdy jest zimne, bo gdy sie nagrzeje to już mogiła, włącza się także sygnalizacja braku smarowania gdzieś po przejechanym kilometrze, a smarowanie jest na pewno i zdaje mi się że benzyna dostaje się do oleju. .
Mechanik powiedział iż jest to wina uszkodzonego komputera, i napisał mi na karteczce jego numer 030906026J, zaproponował także że mi takowy sprowadzi.... za 400zł.
Ja oczywiście sprawdziłem na allegro i tam takie stoją już od 60zł. Ale oczywiście, jak na moje szczęście przystało nikt nie oferuje na allegro komputera z końcówką J, spotkałem każdą możliwą literkę alfabetu, ale nie tę którą mi trzeba. I tu pytanie czy np. taki z końcówką C będzie działał w moim golfie?
donsledz
Nowicjusz

Miejscowość: ja to znam
  • 14 Gru 2009, 21:38

donsledz napisał(a):Witam.
    włącza się także sygnalizacja braku smarowania gdzieś po przejechanym kilometrze, a smarowanie jest na pewno i zdaje mi się że benzyna dostaje się do oleju. .
    jeśli benzyna dostaje się do oleum to smarowania nie ma :!: i czujnik dobrze pokazuje (olej zostaje rozcieńczony i jest za rzadki, pompa nie daje odpowiedniego ciśnienia) co prowadzi nieuchronnie do zatarcia silnika :mrgreen: a komputer zwykle nie ma z tym nic wspólnego :D prędzej zużycie lub usterka pierścienia, czasem zdarza się dziura w tłoku lub rysa na gładzi cylindrycznej. Zbyt bogata mieszanka tez może mieć wpływ na przedostawanie sie benzyny do oleju, winna może być też listwa wtrysków, albo pęknięta głowica :mrgreen:
    pierwsze szukał bym tego potem komputer :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

15 Gru 2009, 14:47

Elrktryk stwierdził że komputer jest uszkodzony, bo także po kilku dniach akumulator sie wyładowywuje.
    donsledz
    Nowicjusz

15 Gru 2009, 15:33

donsledz napisał(a):Elrktryk stwierdził że komputer jest uszkodzony, bo także po kilku dniach akumulator sie wyładowywuje.
    z tego co piszesz to nie jest jedyny problem tego samochodu :wink:
    rozładowywanie aku może być spowodowane przez wiele rzeczy (najczęściej przez stary immobilizer i alarm który ciągnie prąd, wadliwie zamontowane radio, zwykłe spięcie lub zaśniedziałe kable albo lampka która się żarzy :mrgreen: łatwo to sprawdzić mierząc pobór prądu przy wyłączonych odbiornikach) w golfie 3 komputer nie jest skomplikowany nie ma wielu funkcji :mrgreen: kup wymień i powiedz czy cokolwiek ci się zmieniło :mrgreen: na 90% będzie że część dolegliwości ustała :wink: ale za wszystkie i tak nie odpowiada komp :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

15 Gru 2009, 17:45

Ja akumulator sam się rozładowuje,to go naładuj,podłącz do auta i zmierz prąd jaki pobiera samochód z akumulatora przy wyłączonym silniku.Max. prąd,jaki samochód może pobierać,to 0,05A(50mA).Jeżeli jest więcej,to odłączaj po kolei bezpieczniki i patrz,kiedy ten prąd zmaleje.W ten sposób znajdziesz przyczynę.
    Oczywiście zakładamy,że akumulator jest sprawny.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

16 Gru 2009, 15:47

Ok. ale wracając do pytania z pierwszgo posta. Komputer z inną literką na końcu będzie chodził?
    donsledz
    Nowicjusz