VW Golf III wymiana oleju i potrzebnych filtrów

14 Sie 2009, 16:10

Witam , mam pytanko dotyczace wymiany oleju w golfie III... Słyszałem ze jest to nic wielkiego i wystarczy auto lekko do góry podnieść i olej spuścic , prawda? I czy przy wymianie oleju trzeba wymienić filtr , jesli tak to czy mozna to tez jakos samemu zrobić??
luki1304
Początkujący

Miejscowość: Piła

15 Sie 2009, 09:19

Żeby wymienić olej,trzeba spuścić stary.A żeby to zrobić,to potrzebny jest kanał(chyba,że uda ci się wejść pod auto z naczyniem na olej).Auto musi stać na równym podłożu.Nie może być przechylone w żadną stronę.Przy wymianie oleju trzeba wymienić filtr oleju,a do tego jest potrzebny specjalny uchwyt,który kosztuje parę złotych.Możesz ewentualnie wbić w ten filtr jakiś większy śrubokręt i go odkręcić,a nowy filtr zakręcić skórzanym paskiem,jeżeli wiesz jak to zrobić.
I nie zapomnij o zasadach,jakie obowiązują przy doborze oleju do samochodu.Jest o tym na forum.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Sie 2009, 11:45

Ok , dzieki za podpowiedź... A gdybym chał wymienić jeszcze filtr powietrza ?? Bo słyszałem ze też przydało by sie to zrobić u mnie w golfie... Da to rade samemu zrobić??
luki1304
Początkujący

16 Sie 2009, 14:22

Jak się znasz choć troszkę na autku,jakie masz,to zrobisz to bez problemu.Możesz też poskusić się o wymianę filtr paliwa.Też jest łatwo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Wrz 2009, 19:10

zobacz tez filtr pyłkowy powietrza paliwa no i filtr oleju musi być przy kazdej wymianie :) no i chyba bedziesz tez musiał skasować inspekcje :) ale w golfe 3 nie trzeba chyba :) a wymiana to nic trudnego tylko trzeba wiedziec gdzie co jest
LakiiLu
Nowicjusz

Miejscowość: Racibórz

04 Wrz 2009, 20:16

klucz do filtra oleju kupisz w hipermarkecie za grosze :wink:
żeby wymienić olej potrzebujesz olej (ilość, lepkość i klasaw zależności od silnika i tego co było zalane wcześniej) klucz do odkręcenia korka miski olejowej, płaskie naczynie na co najmniej 4 litry, klucz do filtra oleju. rozgrzewasz delikatnie silnik tak żeby byl cieplutki (nie gorący) odkręcasz korek wlewu (to z góry na silniku :mrgreen: ) "włazisz" pod auto popuszczasz śrubę w misce olejowej ( nie odkręcasz do końca :!: ) podkładasz naczynie pod miske olejową, odkręcasz paluchami śrube do końca zlewasz olej, wykręcasz filtr oleju zakładasz nowy (lekko przesmaruj rant nowego filtra olejem i dokręć ręką :!: nie kluczem :!:), wyjmujesz zlany olej (nie wylej na podjazd bo zostanie plama), zakręcasz korek w misce olejowej kluczem z wyczuciem żeby nie urwać (:mrgreen: ) wlewasz olej do max na miarce, zakręcasz korek wlewu, odpalasz silnik, poziom oleju trochę spadnie (wypełni się filtr) , olej który zlałeś przelewasz do butelki i zanosisz na stację benzynową do utylizacji :idea:

filtra powietrza
odpinasz kilka zaczepów na filtrze powietrza (to takie kwadratowe po lewej stronie :mrgreen: ) wyjmujesz stary, zakładasz nowy, zapinasz zaczepy ;)
wymiana filtra przeciwpyłkowego też banalna na podszybiu 2 śrubki wyjmujesz stary zakładasz nowy, zakręcasz z powrotem :wink:
filtr paliwa zależy który :mrgreen:
wiele samochodów ma 2 jeden przed pompką wstępną drugi przy silniku przy silniku zobaczysz jak się odkręca i czy kiniecznie trzeba wymieniać a w baku jak nic sie nie dzieje to nie zaglądaj :mrgreen:
prościej się chyba nie da :mrgreen:
teraz jeszcze jedna rada ;) mechanik ma takie rabaty u dystrybutora oleju że pewnikiem wymiana oleju będzie w cenie tegoż :mrgreen: ale jak chcesz się bawić droga wolna :wink:

LakiiLu napisał(a): no i chyba bedziesz tez musiał skasować inspekcje

nic nie musisz kasować :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Siłacz wagi lekkiej - kompaktowy crossover
    Po prezentacji Toyoty C-HR, kompaktowego crossovera japońskiej firmy, wśród mnóstwa pozytywnych komentarzy, w tym dotyczących awangardowej stylistyki i napędu hybrydowego, pojawiły się również pytania ...

06 Wrz 2009, 09:24

Dzieki za wyczerpującą odpowiedz :D A mam jeszcze takie małe pytanko, co ile nalezy wymienić ten olej w silniku benzynowym ? ( bo wiem ze w dieslach i benzynach jest to inaczej) . Dodam ze aktualnie jeżdze na Oleju mineralnym LOTOS , wiem ze to tez ma znaczenie kiedy trzeba wymienić...
luki1304
Początkujący

06 Wrz 2009, 12:11

teoretycznie co 15-20 kkm lub raz w roku :wink: zależy co wcześniej przyjdzie :mrgreen:
jeździsz na mineralnym zostań przy mineralnym jakiej marki zalejesz następny nie ma większego znaczenia. nie zalewaj super hiper olejami nie ma to najmniejszego sensu :mrgreen:
kup dobry olej i wymień :wink:
kup sobie BP Visco2000 (to samo co Mobil :mrgreen: )
albo Shela 15W40 i będziesz zadowolony :wink:
jak wlejesz co innego też nic się nie stanie :mrgreen: może być i Lotos.

drugi mit to dolewanie oleju w razie W dolewasz co masz ważne żeby miało tą samą klasę lepkościową :wink: czyli w twoim przypadku 15W40 i cieszysz się jazdą wszystkie oleje w 80% pochodzą z rafinacji starego oleju silnikowego :mrgreen: i tak naprawdę różnią się dodatkami nie bazą :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Maj 2010, 19:15

MÓJ WV golf III przerywa mi w czasie jazdy na ok. pierwszych 10 km, na LPG to rusza super zresztą jak i na benyznie , ale wzstarczy że zwolnię to potrafi na LPG zgasnąć. Po prostu silnik gaśnie na LPG, zaś gdy jadę tylko na benzynie przerywa, a gdy chcę przyczynić sie do dalszej płynnej jazdy to w pierwszej chwili nie reaguje auto na pedał gazu- jakby auto nie czuło ,że tą czynność wykonuję. Jednak gdy na LPG przejadę powyżej tych ok. 10 km to nie przerywa i nie szarpie.
konradvip
Nowicjusz

Miejscowość: pomorskie

17 Maj 2010, 19:55

posprawdzaj podciśnienia (takie 2 małe rureczki idące do filtra powietrza) czy nie spadły, druga sprawa kiedy wymieniałeś filtr w instalacji gazowej? kiedy ją regulowałeś? przydało by się raz w roku przynajmniej,
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP