VW Golf IV 1.4, niższe ciśnienie w jednym cylindrze

19 Wrz 2015, 17:20

W aucie zapaliła mi się kontrolka check, silnik nie równo chodził i ogólnie autem jeździło się bardzo źle. Auto mam od niedawna. Oddałam je do mechanika, przy okazji wymienilam oleje, filtry, rozrząd. A jeśli chodzi o usterkę to tez została ,,naprawiona" ale mechanik poinformował mnie ze nie wie na jak długo ponieważ jest jeszcze jeden problem z moim samochodem. W jednym z cylindrów jest niższe ciśnienie. Po jednym dniu od naprawy auta kontrolka pojawiła się znowu, silnik znowu faluje. Chciałam się zapytać co to może być i jakie mogą być mniej więcej koszty naprawy tego ? Bardzo zależy mi na tym żeby wiedzieć bo wydałam juz 1500 zł na ostatniej wizycie u mechanika i nie wiem czy stać mnie na to żeby w tej chwili to naprawić...
julita7
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Auto: Volkswagen Golf IV
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Wrz 2015, 18:58

Proszę pojechać do dobrego warsztatu (ja bym polecał inny, niż ostatni) i poprosić o diagnostykę komputerową, która wykaże przyczynę świecenia się kontrolki. Proponuję też żeby ten inny mechanik przeprowadził ponowne badanie ciśnienia na cylindrach, najlepiej w Pani obecności (najlepiej jechać z kimś kto się w miarę na tym zna). Wartości pokazywane przez manometr muszą być zbliżone do siebie na wszystkich cylindrach, za duży odchył w jedną lub drugą stronę może świadczyć, że rzeczywiście coś jest nie tak.

Mechanik u którego Pani była prawdopodobnie nie usunął wcale przyczyny falowania, po prostu skasował błąd na komputerze, który powrócił. Osobiście jestem nie ufny co do mechaników i myślę, że mógł chcieć Panią naciągnąć na kosztowny remont. Zazwyczaj świecenie kontrolki Check engine i falowanie obrotów to wina jakiegoś czujnika.
tomekk29
Początkujący

Prawo jazdy: 04 08 2003
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Saab 95
Silnik: 2.3 t 185KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Opel ADAM z bagażnikiem rowerowym FlexFix
    Na światowej premierze modelu ADAM podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Paryżu zaprezentowane zostanie unikalne rozwiązanie, dostępne w wyposażeniu opcjonalnym nowego, niewielkiego samochodu Opla. Odwiedzający ...