VW GOLF IV - 1.9 TDi - 1998r.

12 Sty 2013, 21:15

Witam.

Problem z Golfem zaczął się w dniu wczorajszym tzn.12.01.2013r. Mianowicie, rano jak wyjeżdżałem do szkoły zobaczyłem, że jest brak ładowania, pojechałem po brata i jak byłem pod blokiem to go zgasiłem i zapaliłem i problem zniknął. Potem wracając już z szkoły znowu problem ładowania, zdążyłem dojechać pod blok i momentalnie zapaliła mi się kontrolka poduszki powietrznej. Zaparkowałem, zgasiłem i nie odpalił. Odpaliłem go na kable aby go zabrać do mechanika i nawet nie przejechałem 5 km jak znowu mi wysiadło wszystko. Gdy wezwałem taksówkę, odpalając go na kable (ładował się z 3-4 minuty) Strasznie silnikiem zaczęło szarpać. Czym to może być spowodowane? Dodam, że jak dzisiaj był odpalany na kable, to chodził równo i nie było problemów, po za kontrolką braku ładowania, ale do tego doszedłem że to regulator napięcia. Głównie mi chodzi o to szarpanie, bo to na prawdę było niepokojące, ogólnie chyba nawet sam się wkręcił na ok 1,5-1,7 tys. obrotów/min, sugeruje to dlatego, że przy ok 1,8 tys obr/min turbina się załącza i słychać ją.

Pozdrawiam.
NooControl
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Szukam

13 Sty 2013, 11:58

Jakie jest napięcie na klemach akumulatora podczas pracy silnika?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Sty 2013, 10:53

Już nie sprawdzę, bo stoi u elektryka, a jak próbowałem go odpalić to już nie dał rady.
Napiszę potem dokładne objawy (w szczegółach) i co mi wymienił razem z kosztem.
NooControl
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Szukam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Mitsubishi Lancer najbardziej niezawodnym modelem
    Mitsubishi Lancer zostało uznane przez specjalistów z firmy Warranty Direct za najbardziej niezawodny model ostatnich 15 lat. Obchodząca 15 urodziny firma poddała analizie ponad 200 tyś. aktualnych i wygasłych polis ...