VW Golf IV 1.9 TDI 2002r. traci moc

18 Sie 2011, 01:43

Witam, jestem nowy, i od nie dawna jeżdże dieslem, (młody kierowca). Problem jest tego typu, iż autko zaraz po odpaleniu (zawsze czekam minutke żeby sie przesmarował) ma normalną moc, lecz gdy tak przejade ok. 15 minut (silnik 90stopni już dawno, wcześniej bez gwałtownych przyśpieszen) traci moc, i nie ma tego samego przyśpieszenia, spalanie na komputerku również wskazuje mniejsze, co może być tego przyczyną?? Czy możliwe, że to problem związany z turbina ze zmienna geometria? Słyszałem, że lubią się zapychać i trzeba je od czasu do czasu rozkręcić, przeczyścić i złożyć z powrotem
mea1992
Nowicjusz

Auto: VW Golf IV, 1.9 TDI 90KM

19 Sie 2011, 08:42

mea1992 napisał(a):Witam, jestem nowy, i od nie dawna jeżdże dieslem, (młody kierowca). Problem jest tego typu, iż autko zaraz po odpaleniu (zawsze czekam minutke żeby sie przesmarował) ma normalną moc, lecz gdy tak przejade ok. 15 minut (silnik 90stopni już dawno, wcześniej bez gwałtownych przyśpieszen) traci moc, i nie ma tego samego przyśpieszenia, spalanie na komputerku również wskazuje mniejsze, co może być tego przyczyną?? Czy możliwe, że to problem związany z turbina ze zmienna geometria? Słyszałem, że lubią się zapychać i trzeba je od czasu do czasu rozkręcić, przeczyścić i złożyć z powrotem

kopci ? :?:
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

20 Sie 2011, 23:11

Puści dymka jak go odpalam, ale to normalne raczej
mea1992
Nowicjusz

21 Sie 2011, 13:16

Problem rozwiązany :D winowajcą był przewód od czujnika przepływomierza powietrza, nie był odpowiednio osadzony na swoim miejscu i swobodnie zwisał dotykając koła pasowego alternatora co skutkowało sie wycieraniem pancerza na przewodzie, zaizolowanie kabelków pomogło:)
mea1992
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2020
    Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...