VW Golf IV - opinie

16 Mar 2008, 14:28

Brat mojego kolegi ma właśnie GOlfika IV. bardzo sobie chwali ten samochód...do tego ma założony chip-tuning podnoszący moc. Samochodzik jest bardzo żwawy :) do tego ma coś założone, że w zimie włącza przycisk np z domu, po kilku minutach przychodzi do samochodu i ma cieplutko :) taka ciekawostka...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

22 Mar 2008, 22:33

Witam kolegów posiadajacych VW Golfa IV , z jednej stony gratuluje a z drugiej to sam niewiem .
Mam golfika kombi z 2003 1.9 TDI na pompowtryskach 101KM , 151 tys km, na 136 tys km mial stluczke i wtedy go kupilem , do 120 tys byl regularnie serwisowany w ASO, a teraz po 30 tys bez serwisu , cos zaczyna sie dziac.
1. - juz wymienilem czyjnik od swiatla stop - przypadkiem udalo mi sie to zauwazyc bo stop czasami sie nie wylaczal i wyskakiwal alarm ze nalezy jechac na warszat, TO WIEC JUZ MAM ZA SOBA.
2.teraz mam dziwny problem bo jak pojade szybciej przez kilka minut tak do 5 min i np. zwolnie czasami na krzyzówke to gasnie mi i pokazuje alarm - generator werksztat- czy cos takiego co oznacza ze alternator szwankuje , czy ktos wie co to moze byc - a ostatnio wymienialem wszystkie filtry , olej, pasek alternatora i napinacz,
czy to jest problem w alternatorze czy szukac gdzies indziej.

w ostatnim akcie chyba zaczne zbierac na przeglad w ASO KOSZT TO JAKIES 700 zł, bo teraz nie wiem czy moge sie gdzies dalej ruszyc.

PROSZE O PORADE
CADDDY
Nowicjusz

Miejscowość: LUBUSKIE

18 Sty 2009, 13:19

Witam. mam zamiar kupic golfa IV z silnikiem 1.9 tdi 130 koni skrzynia 6 . chcialem sie troche dowiedziec na jego temat czy jest awaryjny jak chodzi , spalanie itd dzieki za odpowiedzi pozdrawiam
kamil87lodz
Nowicjusz

18 Sty 2009, 14:40

No to tak Volkswagen to dobra marka. Dorównująca Audi czy BMW.
Golf - to jeden z najlepszych modeli VW. A szczególnie IV.
Co do silnika to najlepszym rozwiązaniem byłby Diesel jednostka 1.9TDi. To jeden z najlepszych silników diesla :) No tam jednym mankamentem golfa IV są wycieki oleju ze skrzyni biegów ale to tyle :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

18 Sty 2009, 14:57

czyli moge smialo szukac golfa do zakupu:) dzieki za odpowiedz
kamil87lodz
Nowicjusz

18 Sty 2009, 16:12

Oczywiście. Najlepiej koło 2000r.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zużycie paliwa na biegu jałowym
    Ile spala przeciętnie osobowe auto podczas pracy silnika na wolnych obrotach? Wiadomo, że różnice między ciepłym, a zimnym silnikiem są spore, więc przyjmijmy że silnik nagrzany jest do 90 stopni. Czasami lubię zostawić ...

18 Sty 2009, 17:04

wlasnie mysle o takim 2000 - 2003r
kamil87lodz
Nowicjusz

18 Sty 2009, 18:19

Bardzo fajnie. Z niskim przebiegiem. Do 160tys. możesz szukać.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Sty 2009, 20:27

myslalem tez o leonie i audi a 3 leon awaryjny audi drogie a w sumie to wszystko jest to samo
kamil87lodz
Nowicjusz

18 Sty 2009, 21:01

Ta sama klasa :)

Chociaż w 6-8letnie Audi A3 warto zainwestować :)
A3 są lubiane przez kierowców. Dużo teraz "trójek" jeździ. No poza tym Golfów również, ale więcej spotykanych jest "trójek" niż "czwórek" :)

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu ;P
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Sty 2009, 22:06

Posiadam takowe auto 1.9 TDI.101KM
Niewiem czy tak źle trafiłem,ale mam dosyc awaryjne auto!!!
ale może inni mają lepsze zdanie na temat tego auta.
Jedyna zaleto to spalanie i dlatego jeszcze go mam!!!
Pozdrawiam
Bruner75
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: TST
Prawo jazdy: 19 07 1993
Auto: Skoda Octavia II 1.9 TDI

14 Lis 2009, 02:55

posiadam golfa IV z 98 r potrzboje podpowiedzi dlaczego raz w tygodniu musze dolewac wody bo gubi dodam ze zadnych kaluz pod nim niema :idea:
vw driver
Nowicjusz

Miejscowość: irlandia

09 Maj 2010, 20:47

Witam!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mam zamiar kupic golfa 4 98 rok 1.4 16v
Zaniepokoiła mnie jedna rzecz, mianowicie, stan licznika jest widoczny, nawet jesli kluczyka nie ma w stacyjce, czy to jest normalne? czy moze swadczy to o ingerencji w licznik???
Z góry dzięki i pozdrawim
Lukasz5a4
Nowicjusz

Miejscowość: Zagranica

10 Maj 2010, 00:55

Lukasz5a4 napisał(a):Witam!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mam zamiar kupic golfa 4 98 rok 1.4 16v
Zaniepokoiła mnie jedna rzecz, mianowicie, stan licznika jest widoczny, nawet jesli kluczyka nie ma w stacyjce, czy to jest normalne? czy moze swadczy to o ingerencji w licznik???
Z góry dzięki i pozdrawim

To normalne, ale jak auto ma 160 tysięcy przebiegu to i tak w to nie wierz.
Zastanów się patrząc nawet na allegro dlaczego znakomita większość aut 3,4,5 letnich ma przebiegi rzędu 120-160 tysięcy a auta 10-12 letnie podobne... są po prostu kręcone na potęgę! Średnio w warsztacie, który znam kręcą (oczywiście na prośbę właściciela) 3-4 samochody dziennie.
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

10 Maj 2010, 09:35

Niestety to prawda, samochody sprowadzane do komisów są hurtowo i na jednej lini wszystkie z miejsca przerabiane wiec trafic samochod z prawdziwym przebiegiem graniczy z cudem ;]
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin