VW GOLF IV-opony i felgi

03 Maj 2008, 15:54

Kupiłem golfa 4, który ma alusy 16'. Kolega powiedział mi, że jak chcę założyć zimówki to muszę mieć felgę 16' bo śruby nie będą pasowały, na mniejszą. Czy to prawda, czy muszę kupować nowe opony i felgę stalową, czy śruby są uniwersalne i mogę kupić felgę 14
michalek94
Nowicjusz

Miejscowość: LbN

19 Maj 2008, 16:04

Witam,mam Golfa IV 2002r.Seryjnie były koła 15",zmieniłem na 17" bez zadnego problemu!Kolega miał w VW Borze seryjnie 16",przymiezalismy 15" weszły bez problemu!Nic nie zmienialiśmy śruby te same!
Pozdrawiam
Bruner75
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: TST
Prawo jazdy: 19 07 1993
Auto: Skoda Octavia II 1.9 TDI

19 Maj 2008, 16:55

Nie ma znaczenia jakiego rozmiaru jest felga, tylko ważne jest, by rozstaw śrub był taki, jaki masz teraz.

EDIT: Znaczy się nie chodzi o to, że rozmiar felgi nie ma znaczenia :) nie dosłownie. Bo przecież nie włożysz takiej felgi, by Ci opona ocierała o nadkole (jak zrobił mój wspaniały kolega :D )
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Suzuki Jimny
    Jimny jest obecnie najtańszym osadzonym na ramie autem terenowym, które jest oferowane w polskich salonach. Jego ceny zaczynają się od 64 900 zł. W tej kwocie otrzymamy pojazd napędzany silnikiem o pojemności 1,3 litra ...