VW Golf IV - Wybór silnika

17 Sty 2009, 19:07

Witam, zdecydowałem się na kupno Golfa IV mam pytanie co do wyboru silnika. Golfik miałby mi służyć do zwykłej eksploatacji , rzadko jakieś długie dystansy, nie zależy mi żeby miał jakiś sportowy charakter. Dodam że to będzie mój pierwszy samochód :D Dużo jest modeli na rynku z silnikiem 1.4 i np. taki model [link do oferty na Allegro wygasł]
ten akurat ma 90 KM, są również 75KM. Co myślicie o zakupie Golfa z takim silnikiem?

Pozdrawiam
danielll
Nowicjusz

17 Sty 2009, 19:56

Nie jestem do koca pewien, aczkolwiek golf IV o pojemnosci 1.4 nie ma silnikow 90 konnych sa tylko 75 km, 90 konne i 1.4 sa w golfie V, mimo wszystko 1.4 nie pali az tak malo jakby sie moglo wydawac a 1.6- takiego mialem to dopiero duzo palil, ja polecam 1.9 tdi tam tez jest klika wersji o roznej mocy,i glowna zaleta 1.9 to to, ze pali naprawde malo i jest silnikiem dlugowiecznym. pozdrawiam
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

17 Sty 2009, 22:03

Ile palił ten Twój Golfik 1.6?
danielll
Nowicjusz

17 Sty 2009, 22:10

1.6 8V duzo pali w miesice 10l
dopiero od 2000r. bodajze wychodziły 1.6 16V i one podobno mniej pala :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

17 Sty 2009, 22:57

no ja mialem 1999 r., z 10 litrow spalil czasami nawet wiecej, w trasie troche mniej bo okolo 7-8
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy na świecie salon Audi w Dubaju
    Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...
    Isolde Holderied - Alpejska Błyskawica z Toyoty
    Isolde Holderied to jedna z najbardziej utytułowanych zawodniczek rajdowych świata. Uznawano ją nawet za następczynię legendarnej Michele Mouton. Startowała samochodami wielu marek, jednak największe sukcesy w rajdach WRC ...