Jeżdzę już kupę lat różnymi samochodami, ale szczerze mówiąc z tym spotkałem się po raz pierwszy. Parę miesięcy temu kupiłem w Niemczech używanego Golfa VI z przebiegiem 30 tys. Samochód nie bity w b. dobrym stanie technicznym. Podczas jazdy z prędkością 100-140 słychać wyrażny hałas opon, trudny do określenia. Opony (Goodyeary) na oko wyglądają idealnie. Pojechałem do oponiarza wyważyć je a na moje pytanie skąd ten hałas kazał mi przejechać dłonią w obu kierunkach po oponie i zapytał czy coś czuję. Ja nic nie czułem a on stwiedził, że opony są wyząbkowane i żeby się nie przejmować tylko normalnie jeżdzić i podkręcić radio jak mocno opony hałasują. Dodał, że w jego Mercedesie ma tak samo. Sprawdziłem także na wszelki wypadek amortyzatory. Są ok. Czy ktoś spotkał się z tym zjawiskiem i czy jednak można coś z tym zrobić, bo przeraża mnie perspektywa jeżdżenia jeszcze rok z tym hałasem.
Moje opony to całoroczne, kierunkowe Goodyear Eagle Vector 195/65R16. Z tego co wyczytałem na różnych forach to opony te są b. głośne. Dziwne, że VW w wielowahaczowych autach montuje opony kierunkowe, mimo że panuje powszechna opinia, że powinny być opony asymetryczne.
Tak wyglądają moje opony:
[ Dodano: 31 Marzec 2011, 14:17 ] Uff ! Jaka ulga. Nie mogłem znięść tego hałasu i kupiłem asymetryczne letnie Barum Brillant 2 i od razu zrobiło się cichutko w aucie. Za radą oponiarza te wyząbkowane całoroczne Goodyeary będą mi służyć jako zimówki, jako że ich stan jest b.dobry.
Elektryczne i hybrydowe SUV-y – czy to przyszłość motoryzacji? Rynek motoryzacyjny przechodzi obecnie jedną z największych rewolucji w swojej historii. Tradycyjne pojazdy spalinowe powoli ustępują miejsca nowym, bardziej ekologicznym rozwiązaniom. Szczególnie interesującym segmentem ...
Uważaj co kupujesz - handel dokumentami do wraków aut. Przykre i zaskakujące jest to, że nawet niemiecki sprzedawca wie na czym zależy złodziejom którzy kupują taki wrak. Na pierwszym miejscu zdjęcie dokumentów do auta ..... bo tylko one przedstawiają jakąś wartość.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.