VW III - Trochę dziwne pytania

09 Sie 2010, 09:49

Witam!
Jako laik samochodowy mam parę pytań.
Z tego co wiem hamulce przednie to klocki hamulcowe, ale czy tylko te klocki czy są jakieś tarcze do tego, a może coś jeszcze? I że hamulec nożny hamuje przednimi kołami. (Jeżeli jest inaczej poprawcie mnie). Pytam się ponieważ, trzeba pewnie wymienić u mnie te hamulce, bo żeby zahamować muszę wcisnąć pedał praktycznie do końca.
Tak samo jest z hamulcem ręcznym, wczoraj go testowałem. Na prostej drodze przy prędkości 30km/h zaciągnąłem go, samochód jedynie trochę zwolnił, koła się nie zablokowały, to znaczy że te hamulce też trzeba wymienić.
I kolejne pytanie co trzeba wymienić w tych tylnich hamulcach, żeby ten ręczny chodził jak należy?
Jak możecie to podajcie marki najlepszych hamulców do mojego golfa i jakie będą koszty części i wymiany?
Pozdrawiam :wink:
PanSokół
Nowicjusz

Miejscowość: Łosice

09 Sie 2010, 10:31

Z przodu są tarcze hamulcowe i klocki z tyłu bębny i szczęki. Przy hamowaniu nożnym hamują wszystkie koła, ręczny można naciągnąć pod autem albo po ściągnięciu bębnów. Proponował bym sprawdzić hamulce na stacji diagnostycznej koszt kilkunastu zł. Albo podjechać do jakiegoś mechanika żeby ocenił, może być też tak, że układ jest zapowietrzony i dlatego tak słabo hamuje.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...