VW IV 1.9TDI 110KM - Kilka pytań

24 Paź 2012, 09:28

Zamierzam kupić oszczędny i w miarę szybki samochód i padło VW Golf IV 1.9TDI 110KM (rocznik 2001-2003), pali średnio 5,5/100 z tego co wiadomo więc znośnie ;) Myślałem żeby kupić coś w LPG, ale uznałem że to mi się nie opłaci ponieważ nie jeżdżę tak strasznie dużo (jakieś 200/250km tygodniowo) więc szkoda truć silnika gazem..

Teraz kilka pytań:
Ile maxymalnie wydać na to auto?
Jaki przebieg maxymalnie dopuszczać przy kupnie?
Czy w stacji diagnostycznej sprawdzą mi realny przebieg w razie gdyby było kasowane?
Czy ten silnik nie jest awaryjny?
W ile rozpędzi się od 0 do 100km?
W ogóle opłaca sie kupić ten samochód czy polecicie coś innego do 13/14tys? Tak jak napisałem, auto musi być oszczędne, szybko się zbierać w miarę i ładnie wyglądać :)
10minut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

24 Paź 2012, 13:11

Ile maxymalnie wydać na to auto? - Nie mniej niż średnia rynkowa jeśli chcesz zminimalizować opcje wpadnięcia na mine
Jaki przebieg maxymalnie dopuszczać przy kupnie? - nie sugeruj sie przebiegiem a stanem technicznym tym bardziej, że 95% aut ma przebieg kręcony więc nie jesteś w stanie sprawdzić jaki jest rzeczywiście
Czy w stacji diagnostycznej sprawdzą mi realny przebieg w razie gdyby było kasowane? Da się to sprawdzić ale nie przy zwykłym badaniu które wykonuje się podczas kupna samochodu
Czy ten silnik nie jest awaryjny? To dobra jednostka. Jeśli poprzedni właściciele wykazywali IQ przynajmniej "minimalne krajowe" to samochód wart kupna
W ile rozpędzi się od 0 do 100km? sprawdz na autocentrum
W ogóle opłaca sie kupić ten samochód czy polecicie coś innego do 13/14tys? No to już takie minimum aby szukać zadbanego egzemplarza. Niestety Vagi mają to do siebie, że ich cena jest zbyt wysoka z racji tego iż Polacy kochają te samochody.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Wiosenne pylenie to zmora nie tylko dla alergików
    Pyłki są zmorą nie tylko alergików, ale także kierowców bez względu na to, czy są na nie uczuleni czy nie. Dlaczego? Pyłki osadzające się na szybach samochodu potrafią ograniczać pole widzenia, a jazda w takich ...