VW Lupo vs Renault Clio II

13 Mar 2008, 21:31

Witam!
Zastanawiam się nad kupnem jednego z tych samochodów. Rocznik ok 1999. Mam w związku z tym pytanie: które polecacie? To ma być samochodzik do miasta i najlepiej oszczędny. Lupo bardziej mi sie podoba ale clio jest bardziej przestronne. No i co sadzicie o marce renault?

pozdrawiam
88monia88
Nowicjusz

13 Mar 2008, 22:10

zaraz będzie masa wypowiedzi że lupo jest ok bo to vw a renówka jest beee bo z francji
skoro podoba się lupo to bierz lupo
74
Początkujący

13 Mar 2008, 22:48

Sam mam VW, i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie ma żadnych problemów z silnikiem oraz z całą resztą. Co do francuza to nie będę się wypowiadał. Sam osobiście wybrałbym LUPO, gdyż wiem na własnej skórze, że VW to dobre samochody.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

14 Mar 2008, 00:34

To nie jest tak, że samochody francuskie czy włoskie mają z góry przegrywać z niemieckimi. Jeżeli jednak rozmawiamy o autach używanych, 10 letnich to w grę wchodzi wytrzymałość. Niestety Francuzi nie robią aut na polskie drogi.

W przypadku nowych samochodów jak najbardziej jestem otwarty na francuskie czy włoskie wynalazki, bo trudno, żeby nowe auta się psuły. Pojeździć takimi 4 lata, zrobić 60-80 tys. km bez większych wpadek. Ale później... ?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Mar 2008, 07:25

Właśnie od poczatku skłaniałam się do lupo ale trochę się zraziłam bo jak weszłam na opinie o tym aucie to pojawiły się także takie, że tutaj niestety VW się nie popisał. Ale skoro mówicie, że warto...:-)
Przesiadam się z fiata cc więc myślę, że tak czy tak będę bardziej zadowolona:)

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za tak szybkie odpowiedzi!!
88monia88
Nowicjusz

14 Mar 2008, 19:08

ja wziąłbym clio bo wiem z doświadczenia ze to po prostu dobre i oszczędne auto może troszkę bardziej awaryjne niż lupo ale ładniejsze bardziej przestronne bardziej popularne to z częściami nie będzie kłopotu może ma tylko za mały bagażnik ale lupo pewnie i tam ma mniejszy.poza tym renault clio2 jest lepie wyposażony i szybszy i posiada dynamiczniejszy silnik . godny uwagi jest 1.4 16v 75km lub 1.2 60 km.oszczędny i dynamiczny czyli najlepszy jaki może być.silnik renault nie są już takie awaryjne jak kiedyś np.jak w renault 19 a czy myślicie ze nissan brałby silnik od renault gdyby były awaryjne.myślę ze nie chciałby narażać swojej reputacji.

weź renaulta clio!warto!
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

16 Mar 2008, 12:32

Miałem w rodzinie Clio II z 99' 1,2 60KM byliśmy z niego bardzo zadowoleni, żadnych problemów nie było, jest to naprawdę bardzo udany model, nie jest jeszcze tak napchany elektroniką jak późniejsze egzemplarze.
A co do Lupo jeździ nim moja ciocia, posiada 1,2 3L Tdi, jak na razie nie narzeka, choć silnik diesla w tak małym autku trochę hałasuje.
Jeśli ma to być autko tylko do miasta to wybrałbym Lupo, ma mniejsze gabaryty, które ułatwią parkowanie.
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

18 Mar 2008, 08:36

No raczej zdecydowałam się na lupo. Tata jak większość z Was uważa, że VW to VW :D Teraz zastanawiamy się nad 1.7 SDI lub 1.2 TDI. Te drugie są chyba wszystkie z automatyczną skrzynią biegów więc nie wiem...No i tych aut jest strasznie mało więc nie mogę przebierać... Najwięcej jest silników 1.0 ale to chyba zbyt mało :)

Dziękuję wszystkim za porady!!Pozdrawiam!
88monia88
Nowicjusz

18 Mar 2008, 09:19

Ja wybrałbym zdecydowanie mniejsze Lupo :)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Mar 2008, 00:39

Hello. Twoje pytanie jest naprawde rozsadne. Moja odpowiedz, jest jednak podyktowana doswiadczeniem- zalecam kupno VW Lupo.
W roku 2001 zakupilem dla zony VW Lupo 1.0 moc 50 KM. Do dnia dzisiejszego auto sprawuje sie fantastycznie, jest bardzo ekonomiczne (srednie spalanie 6 L/100km, gdzie 60% trasy to cykl miejski). Jest bardzo wygodne i zwinne w ruchu miejskim. Wszystkie podzespoly pracuja bezawaryjnie, samo zawieszenie jeszcze nie poddalo sie naszym drogom - aktualny przebieg 130tyskm. Jest ponadto istotne, ze podstawowe czesci zamienne sa stosunkowo tanie. Oczywiscie Lupo podobnie jak kazdy inny niemiecki samochod ma swoje "choroby"- tzn.
wysiadaja drobne elementy jak np. elektr. otwierana szyba sie zawiesi, silniczek spryskiwacza szyb sie zatnie, zalacznik swiatel stopu sie uszkodzi, itp. Sa to jednak naprawde drobnostki pojawiajace sie nie tak czesto (ale denerwujace) proste do usuniecia. Lupo posiada fajna stylistyke, tak szybko sie nie "zestarzeje", nie widze problemow przy przyszlej sprzedazy.
Erixon69
Nowicjusz

19 Mar 2008, 10:54

Kolego ja wybrałbym renault clio , ponieważ wizualnie bardziej mi się podoba , a vw niezawodny ale brzydszy , więc kwestia wyboru na czym bardziej ci zależy czy na wyglądzie czy na niezawodności
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

21 Mar 2008, 09:38

Ale Clio to francuz...
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007