VW Pasat 1.9 TDI automat problem z jazda do przodu

22 Mar 2012, 10:56

Witam mam problem z Pasatem 1.9 TDI automat. Jadąc nim usłyszałem dziwny dżwięk i w tym samym momencie przestał ciągnąć do przodu z małymi jakimiś przerwami po 200 metrach przestał jechać w ogóle do przodu ale na wstecznym biegu zachowuje się bez żadnych problemów. Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie szukać problemów czy to skrzynia czy pompa lub jeszcze coś innego.
duchzoo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1989
Auto: vw pasat

24 Mar 2012, 09:16

Nie ,pompa nie,wtedy nawet na wstecznym by nie ruszył,skoro słyszałeś niepokojący dźwięk ,to mogło dojść do mechanicznego uszkodzenia skrzyni.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Mar 2012, 10:55

dziękuje za podpowiedz na pewno ja rozbiorę i zobaczę co ja boli
duchzoo
Nowicjusz

24 Mar 2012, 11:08

Tam jeśli dobrze pamiętam wchodzi tylko 3.5 l fluidu ATF,podczas gdy np.do mojego auta o tej samej pojemności ,słabszego,wchodzi prawie 6l,mogłeś po prostu przeoczyć albo dolewkę albo wymianę oleju,na przyszłość,bądź uczulony na bardzo częste spoglądanie na miarkę oleju,poj.3.5 l to według mnie przesada!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

24 Mar 2012, 11:13

Witam odkręciłem dekiel wyczyściłem filtr zalałem 3.2l oleju i na kobyłkach włóczyłem bieg i chodziły do przodu ale coś nie tak bo jak go opuściłem to nadal nie ciągnie do przodu. A wo gule to ile oleju powiano znajdować się w skrzyni?
duchzoo
Nowicjusz

24 Mar 2012, 11:16

Mogło zmielić koło zębate,ok.3.5l,patrz na miarkę! Nie było w oleju opiłków?,to patrz do środka filtra.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Efekt niewidzialnego Goryla - co to takiego?
    Czy można za bardzo skoncentrować się na jakimś zadaniu? Czy można nie zauważyć osoby przebranej za goryla? Badania naukowe pokazują, że tak(*). Nasz umysł eliminuje niektóre bodźce wzrokowe i słuchowe, żeby w pełni ...

24 Mar 2012, 13:35

Brak oleju w automacie w początkowej fazie objawia się brakiem ciągu w trakcie podjazdu pod wzniesienie (pompa nie "sięga" oleju)
Usterka z powodu niskiego stanu oleju jest sporadyczna ponieważ kierowcy szukają pomocy już przy pierwszym objawie utraty ciągu, choć oczywiście zdarzają się wyjątki :mrgreen:

Jednym zdaniem... padła Ci skrzynia, częsta usterka w V.A.G. :oops:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet