VW Passat 1.8 - jaki olej wlać do 12 letniego auta?

08 Kwi 2010, 20:49

Siemano! Nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam nowy...
Niedawno kupiłem 12 letniego VW passata z silnikiem 1.8. Gościu, który mi go sprzedał powiedział, że do takich samochodów najlepszy będzie Max Life Valvoline. Z góry mówię, że kompletnie się na tym nie znam więc bardzo bym prosił o radę. Czy to dobry wybór? Czy może spróbować innego?
Ostatnio edytowany przez luk1990 22 Kwi 2010, 22:43, edytowano w sumie 2 razy
luk1990
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

09 Kwi 2010, 18:17

Czy ja wiem, czy firma ma tak wielkie znaczenie? Chyba bardziej ważne jest to jaki lejesz olej, ja bym wlał 10w-40. Ja taki leje do 12letniego auta.
michal2409
Początkujący

Miejscowość: Mniów (k. Kielc)

09 Kwi 2010, 21:58

zależy co ma zalane teraz, jak przejeździł kilkadziesiąt/kilkaset km na 15W40 to odpuść sobbie inne oleje niż minerały :) jeśli nie to możesz pomyśleć nad 10W40 półsyntetykiem ale też c chmią zbytnio bym nie przesadzał zwłaszcza z tą myjąco/płukającą a niestety większość półsyntetyków ma wiele takich dodatków,
zobacz jaki masz olej wlany i wlej odpowiedniej klasy taki jak masz zalany (Valvoline jest dobrym oleum ale drogim, jest wiele porównywalnych marek odrobine tańszych ;) )
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Kwi 2010, 21:25

Valvoline jest dobrym oleum ale drogim, jest wiele porównywalnych marek odrobine tańszych ;)

hmm jakie dokładnie oleje masz na myśli?
luk1990
Nowicjusz

14 Kwi 2010, 14:02

Dokładnie tak, jak napisali przedmówcy - wszystko zależy od oleju, jaki masz wlany teraz. Jeśli masz półsyntetyk (w co wątpię) lejesz półsyntetyk, jeśli mineralny (a pewnie taki masz) lejesz mineralny. W sumie większego znaczenia nie ma, jaki to olej, byle był markowy, a nie Tesco albo Real ;) Lotos był kilka lat temu odrobinę w tyle w produkcji, ale nie wiem, jak jest teraz, więc też bym chyba ominął. Ja zawsze brałem Castrol lub Shell (Polo 86C), a aktualnie mam Total Quartz (Mazda MX-6).
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

21 Kwi 2010, 16:24

Hmm mialem wlane castrol magnatec 10W40....teraz mam maxlife :) zobaczymy co z tego bedzie :P jak narazie widze lekka roznice na korzysc...ale zobaczymy po jakims czasie ;p
luk1990
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86 nowej generacji już w 2019 roku
    Toyota potwierdziła, że pracuje nad drugą generacją swojego sportowego coupe. Jego premiery możemy się spodziewać na przełomie 2018 i 2019 roku. Tylnonapędowe coupe Toyoty o mocy 200 KM powstało z myślą o fanach szybkiej ...
    Silnik 2UR-GSE
    Powody do dumy mają również inżynierowie odpowiedzialni za stworzenie jednostki V8 2UR-GSE. To wolnossący motor, który jest sercem sportowych Lexusów z ostatnich lat. Dzisiaj jednostkę znajdziemy pod ...