VW Passat 2,0 Benzyna/Gaz, Problem

08 Cze 2008, 16:26

Witam
Mam problem z samochodem VW Passat 2,0 Benzyna/Gaz. Chodzi o to że samochód nierównomiernie pracuje na niskich obrotach plus silnik prawdopodobnie pobiera jednocześnie benzynę i gaz, pomimo że jest odcięcie pompki paliwowej. Czy jest możliwe że paliwo pobierane jest samoczynnie bez pracy pompki. Elektryk twierdzi że od strony technicznej układ elektryczny jest w porządku, a paliwa w zbiorniku ubywa. Układ paliwowy jest szczelny. Proszę o odpowiedź.
moodeht
Nowicjusz

• 09 Cze 2008, 07:16

Jeżeli paliwa w baku ubywa,a nie ma żadnych nieszczelności,to pompka paliwa pracuje - nie ma możliwości,żeby silnik samoczynnie pobierał paliwo z baku,jeżeli w układzie zasilania jest elektryczna pompka paliwa.A przynajmniej ja się z takim czymś nie spotkałem w mojej wieloletniej pracy przy samochodach.
    Musisz sprawdzić,czy pompka paliwa rzeczywiście się wyłącza po przejsciu zasilania z Pb na LPG.Jak silnik się przełączy na LPG,wyjmij bezpiecznik z pompki paliwa i obserwuj obroty.Jak się uspokoją,to wiadoma sprawa - pompka się nie wyłącza,a dodatkowo jest nieszczelny wewnętrznie elektrozawór gazu,który zamyka dopływ Pb do komory spalania podczas pracy silnika na LPG.
    Jest jeszcze inna możliwość - w układzie sterowania biegiem jałowym silnika,jest uszkodzony silniczek krokowy lub zawór regulacji przepustnicy,a paliwo ktoś ci poprostu podbiera - ale ta opcja jest zależna od tego,ile tego paliwa ci ubywa.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
      Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...