VW Passat B3

16 Wrz 2013, 15:50

Witam, mam na imię Konrad i mam 18lat. Chodzę do technikum samochodowego. Szukam auta do dojeżdżania do szkoły ale i równierz do nauki zawodu. Budżet jaki miałem na auto był dużo większy (7500zł), ale natrafiła się okazja kupna VW Passata B3 1993rok z silnikiem 1.8 benzyna za 1000zł. Przebieg ma nie mały bo 290tys. Sytuacja jest taka, że to auto sprzedaje mój wychowawca ze szkoły, a dokładniej jego ojciec. Dowiedziałem się, że auto nie bierze oleju i było garażowane. Ogólnie to mam dostęp do kanału, narzędzi itp. Jutro przyjżę mu się bliżej. Podobno ma zrobioną niedawno konserwacje podwozia, a zawieszenie jest do roboty (bo pływa po drodze). Waham się z tego względu czy pchać się w takie auto. Inna kwestia to taka, że trochę pali i czy opłacalne byłoby instalowanie LPG do takiego auta? Podsumowując kusi mnie to, że auto jest z pewnych rąk, miało iść co prawda na złom, ale z tego względu, że kupili nowe.
KonradR40
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Wrz 2013, 16:01

Za takie pieniądze i przy takim roczniku bym się nie zastanawiał. Jak ma opłaty, odpala, skręca, hamuje i warunkuje to, że jeszcze przez jakiś czas będzie jeździć bez dużych nakładów finansowych, to go po prostu weź.
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Wrz 2013, 16:04

Jeżeli faktycznie z pewnych rąk i z góry wiadomo co będzie do zrobienia to też bym wziął. Zwłaszcza, że sam chciałbyś potrenować pewnie jakieś mniejsze naprawy a B3 ma konstrukcję cepa. Co do gazu to do auta o wartości nieprzekraczającej dobrego roweru bym nie zakładał.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

16 Wrz 2013, 19:18

A ile mniej więcej by kosztowało założenie lpg do tego samochodu? Czy jest jakiś tańszy sposób na lpg, jakaś przekładka z innego samochodu? Jak ma się do tego prawo?
KonradR40
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Wrz 2013, 19:58

Ten Passat pojedzie praktycznie na każdej instalce więc minimalny koszt to jakieś 1300-1500zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Wrz 2013, 19:55

Tak się składa że niedawno zakupiłem całkiem niezłą sztukę B3 kombii z 93r w niezłym wyposażeniu (2 poduchy, elektryka szyb, lusterek, szyberdachu, klima, podłokietniki przód oraz tył, lampki w daszkach słonecznych, roleta bagażnika oraz fotel kierowcy z regulacją w 3 płaszczyznach + w części lędźwiowej nawet jest :D ) z motorem właśnie 1.8 RP (tj 90 KM) za magiczną kwotę 500 polskich złotych i miesiąc temu montowałem do niej lpg - koszt 1200 zł za instalkę. Na PB średnio wychodzi 9l/100 km natomiast na LPG w granicach 10-10,5l/100 km. Jak na 90 koni przyspiesza zaskakująco dobrze, powiedziałbym nawet, że 100 konny Lanos z 16 zaworowcem pod maską mógłby mieć kłopoty aby dać mu radę, silnik jest zaskakująco elastyczny bo i samo auto waży mało - 1155 kg. Lakier na aucie jest dość sfatygowany - ryski, obtarcia, ale za to oryginalny, no i jako tako bez korozji. Do wymiany była uszczelka pod głowicą ( koszt całkowity 140 zł) i 3 godziny roboty. Póki co jestem bardzo zadowolony, początkowo dużo palił po montażu LPG ale po 3 zbiorniku, 2 tyś km na LPG i ponownym wyregulowaniu zeszło do 10 l LPG.
Jak auto z pewnych rąk to się nawet nie zastanawiaj. Silnik prosty jak budowa cepa, prostszy niż w Polonezie, naprawi to każdy.

P.S Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało, zdążyłem już to auto przetrząsnąć pod kątem sprawności i bezpieczeństwa także coś tam mogę powiedzieć.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
    Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...