VW Passat B5 czy Audi A4 B5

19 Sty 2013, 09:53

A nie lepiej kupić taką Carisme za 6000zł i 3000zł zostawić na ewentualne naprawy? Niż kupić A4 za 9000zł i już zostać bez kasy i auto będzie wtedy więcej stało jak jeżdziło.
No chyba że masz specjalnie odlożoną kase na naprawy to ja bym poszukał czegoś w benzynie do 6-7tys a reszte kasy przeznaczył na montaż gazu bo kupować używane auto z gazem to ruletka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Sty 2013, 10:36

Z drugiej strony kupowanie auta za 6 tyś i zakładanie gazu za 2200 - 2700 mija się z celem. Bo nigdy nie wiadomo jak ten silnik go zniesie, lepiej poszukać auta które kilka latek przejeździło na gazie i zobaczyć jak chodzi. Mówię tu o 2 - 3 latach, a nie 8.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Sty 2013, 11:49

Nad Vectra B się zastanawiałem ale lepszym rozwiązaniem za te pieniądze wydawała mi się Astra G ale wiem że w obu autach nie są najlepsze blachy więc sobie odpuściłem. Tak jak już wcześniej pisałem nie chciał bym mieć do roboty blachy po 2 zimie. Poza tym słyszałem że w vectrze/astrze zdarzają się problemy że bierze olej. Co do Octavi tam chyba są trochu lepsze blachy niż w tych Oplach czy się mylę ?
piotr148
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 05 1994
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1997

19 Sty 2013, 12:21

Vectra owszem lubi rdze ale Astra ma ocynk więc jesli nie była bita to nie może gnić (choć i tak zdarzają sie egzemplarze w których lecą tylne nadkola).

Octavia ma całe nadwozie ocynkowane.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Sty 2013, 12:27

Nie demonizowalbym blachy w oplu. Astra II to fajne autko, a ta ewentualna konserwacja blachy po 2 zimie wyniesie Cie duzo mniej niz wydasz na audi i passata przed 1. zima.
Zaleta astry jest to ze mozesz kupic juz w gazie, a silniki opla 8v swietnie go znosza. Tez uwazam ze nie oplaca sie do tak taniego auta wstawiac instalacje. Jak auto ja ma do 5 lat to nie ma co panikowac. 8 to juz faktycznie sporo, ale i tak podstawa to jak chodzi silnik. Bo jak nierowno/gasnie itp to niebralbym nawet z 2letnia instalka, a jak smiga dobrze to jej wiek nie jest az tak istotny.

reasumujac wybieralbym miedzy astra II a octavia. Carisma tez nie jest zla ale z gazem raczej nie kupisz. Gdyby nie koniecznosc gazowania to polecalbym tez focusa.
Wszystkie te auta dostaniesz z rocznika 99 +/-1 (w przeciwienstwie do legendernych paskow i audic)
Ostatnio edytowany przez Yankee, 19 Sty 2013, 12:31, edytowano w sumie 1 raz
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

19 Sty 2013, 12:29

Wsumie wśród moich znajomych są 4 Astry II i każda jest bez rdzy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...

19 Sty 2013, 13:08

9tyś mam przeznaczone na auto ale oczywiście mam też jakiś pieniądz na ewentualny wkład którego po zakupie się zazwyczaj nie uniknie. Też wydaje mi się że pakowanie gazu za 2,5k do auta tylo letniego za tą kasę mija się z celem dlatego chce kupić odrazu coś w gazie. Gaz musi być obowiązkowo. Co do Astry to wiem ze 8v lepiej znoszą gaz ale wolał bym 16v ze względu na większa ilość KM. W astrze najbardziej słyszałem właśnie o tych nadkolach i jeszcze o tym że lubią łyknąć trochę oleju. Co do A4 to znajomy mówi mi że jeżeli kupie nawet bite A4 ale które było dobrze zrobione to nie powinienem mieć z nim problemu. Jednak muszę przyznać że przemówiliście mi trochę do rozumu i rozglądnę się jeszcze za jakąś octavia ewentualnie tą Astra II :)
piotr148
Nowicjusz

19 Sty 2013, 14:27

Ciesze się, ze przemowilismy Ci do rozumu:) Jesli chodzi o te dwa auta to szukalbym skody:)
Lanos17
Początkujący

Prawo jazdy: 03 03 2008
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Mitshubishi Carisma
Silnik: 1.6 16v 90 km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

22 Sty 2013, 15:37

Ja z kolei polecałbym Mazdę 626. Mój kolega ma, przedliftingową, wygląda jak nowa (Jak dbasz, tak masz). Założył sobie gaz i już nawet na spalanie nie narzeka.

Ecoteci oplowskie lubią olej, owszem. Ale to nie jest usterka - silniki te mają taką charakterystykę pracy niestety. Mimo wszystko silniki te nie są aż tak złe.
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

10 Lut 2013, 21:18

Sory że odkopuje temat ale jeszcze nie kupiłem auta a nowego tematu nie opłaca mi się zakładać. Zastanawiam się jeszcze ostatnio nad e36 lub e39. W przypadku e36 silnik nie większy niż 1.8 a najchętniej 1.8is gdyż ma stosunkowo nie wielkie spalanie przy swojej mocy. W przypadku e39 silnik nie większy niż 2.0. W obu przypadkach oczywiście LPG obowiązkowo. Jak możecie to wypowiedzcie się na temat tych aut, czy warto. Budżet zostaje taki jak był do 9tys a dolna półka to myślę że coś koło 7
piotr148
Nowicjusz

10 Lut 2013, 21:20

O E39 w tej kwocie zapomnij.
Barol
Awatar użytkownika

10 Lut 2013, 21:54

Trochę tych e39 za ta kasę stoi na allegro wiec myślałem ze może coś by kupił... W takim razie wypowiedzcie się na temat e36, to już na pewno jest ta półka cenowa i za 9k powinienem znaleźć zadbany egzemplarz :) Najchętniej chciał bym kupić rocznik 96 w górę.
piotr148
Nowicjusz

10 Lut 2013, 22:36

Widzisz, to jest problem ludzkości w XXI wieku. Kupują bo "na Allegro stoi". Jakbyś poszukał, to i E90 byś znalazł w tej kwocie :mrgreen: Zamiast patrzeć się na to co na Allegro stoi trzeba ruszyć łepetyną i zastanowić się czy ktoś czasem nie chce Cię w konia zrobić.

E36 jak najbardziej, dostaniesz z przyzwoitym silnikiem, zadbane i tak dalej - o ile dobrze poszukasz, bo to samochód którym często jeździł młody chłopaczek i go zakatował. Potem tylko ładnie umyje i wystawi za 9000 zł jako ideał. Dlatego też trzeba być czujnym.

A Opel Vectra 1.8, Daewoo Leganza 2.0, Rover 45, Honda Accord starsza, nic z tych rzeczy? Na siłę uparłeś się przy tych niemieckich szmelcwagenach, bo każdy ma. To, że każdy ma nie oznacza, że to świetne auto.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

11 Lut 2013, 05:45

piotr148 skąd jesteś mniej więcej?
Barol
Awatar użytkownika

11 Lut 2013, 11:14

E39 stało dużo wiec dla tego tak myślałem ale skoro mówicie że nie to sobie je odpuszczam... Nie uparłem się na te auta bo ktoś ma, poprostu mi odpowiadają, a pytam tu bo napewno wiecie więcej na ich temat niż ja i możecie mi coś doradzić. Od vectry tak jak już pisałem wolał bym astre. Co do accorda, daewoo i rovera tego raczej nie znajdę u mnie w gazie. Patrzyłem również ostatnio na pugi 406 bardzo podoba mi się wersja coupe tylko z tego co widzę to 406 raczej trochę mniejszy budżet niż 9k. Czyli narazie z nie odradzanych mam 3 autka do wyboru e36, octavia i 406. Mieszkam pod Krakowem.
piotr148
Nowicjusz