Vw Passat b5 montaż kamery cofania

10 Paź 2018, 16:43

Witam
Mam problem z podłączeniem kamery cofania do radia Rocker RC1135 . Problem polega na tym ze kamera się nie włącza. Wyczytałem że mam się wpiąć do zasilania światła cofania no i tak chyba zrobiłem.
Kabel video z żółtym chinchem podłączam do żółtego chincza w Kamerze a do radia podłączam do żółtego z napisem CAMERA.
Teraz drugie wyjście (czerwony chinch) podłączam chincza z czarną końcówką który biegnie właśnie do wtyczki zasilania świateł cofania. I teraz tutaj łączę czerwony kabel z kamery z brązowym w wtyczce i czarno/czarowny z czarno/czerwonym.
zostaje kwestia krótkiego czerwonego kabla który wychodzi po obu stronach kabla Video (obie strony żółtych wtyczek). Gdzie się go podłącza i co on ma niby robić?
Załączam zdjęcia i proszę o wskazówki co robię nie tak.
Jak widać jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość
Z góry dziękuje za pomoc
Vw Passat b5 montaż kamery cofania Vw Passat b5 montaż kamery cofania Vw Passat b5 montaż kamery cofania Vw Passat b5 montaż kamery cofania
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

10 Paź 2018, 17:17

Jaka to jest kamera? Generalnie w radiu jak masz je włączone i pojawi się sygnał na kablu "camera" obraz z kamery powinien pojawić się automatycznie na ekranie.

Czy masz może opis kabli od kamery? Sprawdź czy jak podasz bezpośrednio na kable zasilające kamerę napięcie to czy zacznie ona działać i przekazywać obraz. jeżeli będzie ok to wtedy zostanie Ci tylko odpowiednie podłączenie pod światło wstecznego.

Ten czerwony kabelek na żółtym chinchu "camera" może być jako opcja do zasilania/wzbudzenia monitora LCD jeżeli taką opcję posiada, a jest wyłączony podczas wrzucania wstecznego.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Paź 2018, 19:11

dzięki za odpowiedź, no więc tak, kamera to
https://allegro.pl/kamera-cofania-w-ramce-tablicy-rejestracyjnej-i7544037492.html

Radio nie odbiera sygnału wideo z kamery. Sprawdzałem zasilanie w tych punktach gdzie dolutowałem przewodu zasilania w gniazdku tylnej lampy i jest niby te 11-12V (ale w wtyczce, nie sprawdzałem jeszcze na przewodach w kamerze).

Powinno to kurcze działać a jakoś nie chce i lekko zgłupiałem bo powinno to być banalne....
Nowicjusz

11 Paź 2018, 08:52

Widzisz czyli dobrze napisałem z tym kablem czerwonym: 6,5m kabel 1xRCA z dodatkowym przewodem zasilającym (np. do monitorów).

Jaki masz schemat montażu? Możesz wrzucić zdjęcie?

Masę podłącz pod przewód masowy lub do karoserii jak masz gdzieś możliwość.

avatarus napisał(a):Radio nie odbiera sygnału wideo z kamery
No to są dwie możliwości. Sygnał nie jest przekazywany z kamery lub radio musi być odpowiednio skonfigurowane w ustawieniach do automatycznego przełączania w tryb kamery kiedy pojawi się sygnał.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Paź 2018, 16:17

No więc tak schemat montaży z kamety tutaj:
Vw Passat b5 montaż kamery cofania

A z tym podłączeniem pod masę, to czy brązowy przewód w wtyczce (zdjęcie z 1 posta) to masa? gdzieś wyczytałem że w WV ten kolor oznacza zawsze masę. A drugoi kabel plusa poprawnie z czarno/czerwonego? Ktoś montował i może potwierdzić.

jeśli chodzi o obraz to nie jest on odbierany ani w trybie manualnym, jak włączam program od obsługi wejścia kamery (komunikat no input) ani nie ma go też przy wrzucaniu wstecznego.

jakieś pomysły?
Nowicjusz

15 Paź 2018, 18:24

sprawdziłem napięcie w wtyczce tylnych świateł. Mój multimetr pokazuje około 10.2. Do 12 brakuje trochę, może ty być powód nie działania kamery?
Aku mam padnięte w sensie bardzo krótko trzyma i będę je na dniach wymieniać. Jednak z ciekawości czy to może powodować problem? Jednak jest podłączone nowe radio z wyświetlaczem dużym, czego fabrycznie nie było może to trochę za dużo jak na to aku?
chce kupić mocniejsze coś w ten deseń: https://allegro.pl/akumulator-bosch-vw- ... 64037.html
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rzadko spotykane samochody Lexusa. Znasz wszystkie?
    Lexus RX czy LFA to samochody, o których słyszał praktycznie każdy. Ale w historii japońskiej marki powstały auta koncepcyjne, egzemplarze pokazowe, a nawet model produkcyjny, których w Polsce praktycznie nie ...

17 Paź 2018, 20:00

dobra problem rozwiązany. Kabel czerwony/czarny w wtyczce to zasilania światła stop a nie wstecznego. Przepoiłem na kabel niebiesko/czerwony i wszystko śmiga.

Musiałem też podłączyć czerwony kabel z kabla wideo do  niebiesko/czerwonego (i do back cam w radiu)

Dzięki za pomoc
Nowicjusz