VW Passat b5 przepływomierz

28 Wrz 2013, 16:09

Witam mistrzowie. Jakis czas temu kupilem passata 1.9TDI 130KM automat (5 biegowy tiptronic) i zauwazylem ze duzo mi pali. w miescie 12l/100km na trasie okolo 7-8l/100km jak jade na autostradzie 100-120. wiem wiem, jest to automat, ale wydaje mi sie ze nie powinien palic az tak duzo. powymienialem juz filtry (paliwa, oleju, powietrza), olej tez wymienilem, aktualnie mam castrola 5w40. chce kupic nowy przeplywomierz, ale nie wiem czy pomoze, a nie chce wydawac kilku stowek jesli nie bede chociaz czesciowo przekonany ze pomoze.
dodatkowy problem, glownie przez to zalozylem ten temat. Problem ze samochod przy obrotach okolo 1800-3000 troszke szarpie, jakby odpuszczal gas i dawal, obroty faluja na okolo 50obr/min. dzieje sie tak tylko wtedy jak mam wcisniety lekko pedal gazu, albo jade na tempomacie i to tylko wtedy jak jade pod gorke, nawet drobna. sprzeglo hydrokinetyczne bylo nie dawno zmieniane i biegi zmieniaja sie plynnie, wiec mysle ze to nie wina skrzyni biegow.
sprawdzalem przeplyw powietrza z przeplywomierza programem torque pro (na androida), na wolnych obrotach pokazuje okolo 8g/s jak wcisne gaz do konca to przy 5000obrotach pokazuje 140g/s. zauwazylem w tym programie rowniez ze temperatura jaka wplywa do przeplywomierza jest o kilka lub kilkanascie stopni wieksza od temperatury na zewnatrz, nawet na zimnym silniku.
mam nadzieje ze trafi sie jakis mistrz co mi pomoze
pozdrawiam
l4zer
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 12 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1.9 130 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002