Vw passat b5 ściąga w prawo

13 Lut 2011, 12:01

ustawiłem zbieżność, czy tam geometrie oto moje pytania:

1. Zbieżność/geometria była ustawiana na komputerach tz przyczepili do 4 kół takie rozpieraki i patrzyli na monitor i kręcili cos w kolach z przodu i z tyłu ale kierowynicy mi nie blokowali (wcześniej jak na laserach, światełkach ustawiali tz tylko przednie kola względem tylnich to zablokowali kierownice na wprost)
teraz ustawiali mi geometrię? zaplacilem 50pln a wcześniej zbieżność zaplacilem wtedy 40pln tak?

2. czy to dobrze ze nie blokowali kierownicy?

3. Przednie kola byly w polu zielonym a tylne na pograniczu zielonego/czerwonego i cos kręcili w tylnych kolach ale i tak auto jedzie jak wcześniej tz ściąga,
ciśnienie ok idealnie
opony nowe zimowe
felgi używane ale proste bo byly wyważanie niedawno
jak sie jedzie to jak puszcze kierownicę to sie ona prostuje idealnie na wprost i auto leci lekko na prawo i to na drudze równej jak stół, zebym jechał prosto musze o ok 1cm skręcic kierownica w lewo i ją tak trzymać kierownica jest leciutku skręcona w lewo puszcze to kierownica sie prostuje a auto zbacza w prawo, jak mialem letnie opony na alusach to bylo to samo do czasu jak sam zamienilem cale kola (oponę z felgą aluminiową) miejscami lewe kolo na prawą stronę, a prawe kolo na lewą bo nie byly kierunkowe tylko asymetryczne, opony byly używane, alusy tez i przestało ściągać ale tylko na równej drodze, na dziurach ściągalo w prawo, kierownica nadal byla krzywa,
gdy zrobila sie zima i zalozylem nowe opony wyważone na używanych felgach stalowych to ciągnęło ze hej, o wiele mocniej i to na równej jak stół drodze wiec mysle ze tu opony nie mają nic do rzeczy, tak jak mówiłem wymienilem 2 sworznie, po wymianie lewego ściąganie zmalało znacząco, ustawilem zbieżnośc/geometrie i nadal lekko auto leci na prawo co mu dolega?

4. Nadal słychać takie tępe stuki i od czego to? Co zrobić aby zawieszenie pracowało o wiele ciszej i zeby było bardziej miękkie? czuje sie jak w wozie drabinastym, jest twardo, sztywno a jak wpadne w dziure to jest glośno i to jest o wiele lepiej niz wcześniej przed wymianą

pozdrawiam
piotrauto
Stały forumowicz

13 Lut 2011, 22:00

piotrauto napisał(a):czy to dobrze ze nie blokowali kierownicy?

Tak bo robili geometrie podwozia.
piotrauto napisał(a):wcześniej jak na laserach, światełkach ustawiali tz tylko przednie kola względem tylnich to zablokowali kierownice na wprost

I właśnie po tej geometri powinni w stosunku do kół tylnich wykonać zbieżność - czyli zablokować kierownice i ustawić tylko koła przednie.
piotrauto napisał(a):tak jak mówiłem wymienilem 2 sworznie,

Może jeszcze gdzie indziej ma luz np. na którymś wachaczu.
piotrauto napisał(a): Nadal słychać takie tępe stuki i od czego to

Kwestia tego - jakie masz amotryzatory - sprawdź ich nazwe.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Lut 2011, 15:41

robili geometrie i zbieznosc i po tym zabiegu auto sciąga
moglem tego nie robic bo po wymianie części auto juz nie ściągało a zachcialo mi sie zbieznosc robic
piotrauto
Stały forumowicz

20 Lut 2011, 05:57

Wymien prawy dolny tylni wachacz lub sama jego wyrobiona tuleje i ciesz sie brakiem sciagania;)
Wiem co mowie.
A propo jak byc chcial wachacze to ma tanio, dobrze i z gwarancja na 2 lata.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

26 Lut 2011, 16:13

A jakiej firmy te wahacze? Bo wnioskuję że nie są oryginalne. Moim zdaniem to również wina wahacza i wymiana powinna pomóc.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków

27 Lut 2011, 23:36

Ja nie wiem tylko jestem pewien... Przerabiane nie raz. Mam takie wachacze nowe firmy ATP, ta forma produkuje dla Febi Blistein .
Sam na nich smigam, wlasnie bede zakladal caly nowy komplet bo zmienilem paska 1.8T na 1.9TDI, gdyby byla kiszka to bym do siebie ich nie wkladal.
Jak cos to dawaj znac, mam wszystko co w moim podpisie oraz profesjonalne car audio.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...