Vw Passat b5 Temperatura silnika nie wchodzi na 90s

20 Gru 2009, 19:07

Witam wszystkich .Problem do ktorego kieruje Wasze oceny tkwi po stronie ogrzewania wnetrza auta.Mianowicie latem temperatura silnika caly czas byla na 90s a teraz nie wejdzie wyzej niz 80s .Zauwazylem, ze auto nie ma jednak odpowiedniego grzania . Prosze o pomoc w czym moge szukac problemu.Dziekuje z Szacunkiem jocer5
jocer5
Nowicjusz

Miejscowość: Polaniec
  • 20 Gru 2009, 19:20

Termostat wymień.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

20 Gru 2009, 20:24

Możesz przykryć paskiem tektury lub z innego materiału chłodnicę na dole w poprzek,powiedzmy 15 cm,ja tak robię chociaż termostat mam sprawny,teraz jest mróz.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

22 Mar 2010, 19:05

witam mam problem -może mam może nie-z wyświetleniem odpowiedniej temperatury na zewnątrz zaniża mi jak na zewnątrz jest +2 pokazuje mi -6 co może być przyczyną tego stanu rzeczy a i jeszcze jedna sprawa nie mogę dogrzać silnika nie mogę uzyskac 90 st jak w miarę szybko jade to może być ok ale jak tylko zwolnię to temperatura momentalnie spada proszę o pomoc i poradę :wink: 1,9 tdi passat 115 km
    paweł
    sky
    Nowicjusz

Miejscowość: pisz

22 Mar 2010, 20:42

sky napisał(a):witam mam problem -może mam może nie-z wyświetleniem odpowiedniej temperatury na zewnątrz zaniża mi jak na zewnątrz jest +2 pokazuje mi -6 co może być przyczyną tego stanu rzeczy

Moze byc winny sam czujnik temp. ( za zderzakiem przednim) - ale najpierw podłącz auto pod komp. wtedy dowiesz się wszystkiego.
    sky napisał(a):jak tylko zwolnię to temperatura momentalnie spada

Do ilu stopni?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

23 Mar 2010, 16:04

ja mam odwrotnie w czasie jazdy w mieście czy jest lato czy zima temp wynosi ok 40% wskaźnika i jest jak przyklejona a jak przekraczam 120km/h i jade duzo szybciej to nawet latem przy 30C temp spada do 30-35% wskaźnika
    na spalanie nie narzekam, ogrzewanie jest troche słąbe ale grzeje czy jesli będę jezdził tak z niesprawnym termostatem to zepsuje cos? silnik nigdy sie nei przegrzewa
    nigdy nie mial wiecej niz 1/2 wskaźnika ma przeważnie tak od 1/3 na autostradzie do prawie 1/2 wskażnika
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Zimowa EkoJazda
      Jak jeździć ekologicznie i ekonomicznie zimą? Zasady są te same o każdej porze roku, ale w trudnych warunkach pogodowych, niskich temperaturach mają jeszcze większy wpływ na bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu ...

23 Mar 2010, 19:56

O ile to wina termostatu a nie czujnika temperatury to jeździj dalej...
    "... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
    stasiowski121
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
    Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
    Silnik: 2.5 TDI AXG
    Paliwo: Diesel
    Typ: Van
    Rok produkcji: 1997

23 Mar 2010, 20:16

piotrauto napisał(a):ja mam odwrotnie w czasie jazdy w mieście czy jest lato czy zima temp wynosi ok 40% wskaźnika i jest jak przyklejona a jak przekraczam 120km/h i jade duzo szybciej to nawet latem przy 30C temp spada do 30-35% wskaźnika
    na spalanie nie narzekam, ogrzewanie jest troche słąbe ale grzeje czy jesli będę jezdził tak z niesprawnym termostatem to zepsuje cos? silnik nigdy sie nei przegrzewa
    nigdy nie mial wiecej niz 1/2 wskaźnika ma przeważnie tak od 1/3 na autostradzie do prawie 1/2 wskażnika

Ja myślałem ,że juz masz to zrobione i dowiedziałeś się w serwisie Volvo jakie powinieneś mieć wskazania temp. a ty pisałeś to juz w listopadzie i nadal nic nie robisz w tym kierunku.
    Jak ci pisałem wymień termostat - to ty nadal swoje - ale to nic teraz idzie wiosna i ciepłe dni a już zaczołeś temat - jak działa klima - i co tu dalej ci radzić - Na zime farelka w aucie zamiast ogrzewania a na lato lodówka zamiast klimy.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika