VW Passat B5 vs VW Bora

31 Sty 2008, 23:56

Witam,
zastanawiam się który z wymienionych w temacie aut wybrać. Są one bardzo zbliżone cenowo. Jestem dość młodym kierowcą. Samochodu potrzebuje głównie, aby dojeżdżać do pracy + jakieś wypady ze znajomymi. W przypadku obu aut chciałbym silnik 1.9 TDI 110KM. Wizualnie bardziej podoba mi się Passat, jednak Bora jest mniejsza od Passata, a nie zależy mi np na bardzo pojemnym bagażniku. Dodam jednak, że mam 190cm wzrostu :D Co byście mi doradzili? :) Jak samochody te spisują się pod względem zużycia paliwa?
kris0210
Nowicjusz

01 Lut 2008, 00:43

Szczerze to nie wiem bo nie jeździłem rzadnym z nich, i nie będzie to porada fachowca :) ale tak na chłopski rozum. Passat jest większy, Ty jesteś duży więc w nim napewno będzie Ci wygodniej, skoro jeździsz ze znajomymi jak sam napisałeś, to na ich komfort też trzeba popatrzec, więc z tyłu też powinno byc więcej miejsca, osobiście wybrał bym Passata. Bora jest mniejsza, ma łagodniejsze kształty i jest taka bardziej "przyjazna" kojarzy mi się z autkiem dla kobiety. Passat natomiast ma wyraz takiej "bestii" typowo bęski samochód. wielki grill, wielkie lampy, duzy samochód, koła...tak więc 1 do 0 dla Passata :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

01 Lut 2008, 15:14

Ja rónież stawiam na passata.
Mamy już 2 do 0 dla Passata :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

01 Lut 2008, 16:34

Mamy 2 do 1 dla Passata.
Bora mniejsza , spokojnie zmieścisz się do Bory , jak nie potrzebujesz ogromnego bagażnika i nie masz jeszcze rodziny to bierz Borę.A tak ogólnie obydwa są dobre tylko zależy do czego , awaryjność znikoma w obydwóch przypadkach.Teraz jeszcze tak zawieszenie w Passacie zgadzam sie posłuży , ale ty jesteś młodym kierowca więc pewnie będziesz szalał i zawieszenie będzie po roku do zrobienia a to nie tanie.Jak będziesz oszczędzał zawieszenie to ci posłuży długo ,ale to zależy od stylu jazdy.kuzyn ma Audi a4 ale ma takie samo zawieszenie jak w Passacie i po roku jazdy było już mocno zużyte, ale on to jest wariat , więc mowie jak poszanujesz to będzie.
Podsumowując jak dla ciebie wybralbym Bore.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

01 Lut 2008, 19:08

Bolo1989 napisał(a):Ja rónież stawiam na passata.

Prosił bym o jakieś uzasadnienie :)

Łukasz789, można czasem zaszaleć, ale ja nie zamierzam katować mojego autka :) Jeśli chodzi o mnie to wolał bym Borę(o ile miałbym w niej dostatecznie dużo miejsca). Nie potrzebuję bardzo dużego auta, a mniejszym zawsze łatwiej się wszędzie zmieścić. Ale znowu wygląd passata z przodu podoba mi się dużo bardziej niż bory.

Czekam na dalsze opinie :)
kris0210
Nowicjusz

01 Lut 2008, 19:19

kris0210 napisał(a):
Bolo1989 napisał(a):Ja rónież stawiam na passata.

Prosił bym o jakieś uzasadnienie :)

Łukasz789, można czasem zaszaleć, ale ja nie zamierzam katować mojego autka :) Jeśli chodzi o mnie to wolał bym Borę(o ile miałbym w niej dostatecznie dużo miejsca). Nie potrzebuję bardzo dużego auta, a mniejszym zawsze łatwiej się wszędzie zmieścić. Ale znowu wygląd passata z przodu podoba mi się dużo bardziej niż bory.

Czekam na dalsze opinie :)

Samochodu sie nie kupuje na wygląd, tylko na jakość i dopasowuje sie do swoich potrzeb tak przynajmniej uważam.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale 1963 rok
    Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale miała silnik z dwoma wałkami rozrządu o pojemności 1600 cm3 - wersji samochodu o tej samej nazwie - Giulietty, zaprojektowanej przez Franco Scaglione dla firmy Bertone na nadwoziu z krótkim ...

01 Lut 2008, 23:07

Łukasz789 napisał(a):Samochodu sie nie kupuje na wygląd, tylko na jakość i dopasowuje sie do swoich potrzeb tak przynajmniej uważam.

Wygląd może nie jest najważniejszy ale także się liczy
kris0210
Nowicjusz

01 Lut 2008, 23:15

Jeszcze zależy z jakiej perspektywy patrzymy. Jeśli chodzi o kobiety, to kolor i wygląd stoją na pierwszym miejscu :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2008, 00:42

Są dwie szkoły. Zawsze uważałem, że jak nie jest mi potrzebny duży samochód, to po co mam taki kupować? Na parkingu ciężej się złamać, w lukę ciężej wjechać. Większe auto, więc i większa masa, a to przekłada się na dynamikę i spalanie.

Z drugiej strony. Po co mieć mały samochód jak można mieć duży? Jak trzeba to można przewieźć tuzin babć, psa i kota. Jak trzeba pojechać do Nomi po drzwi to też się w kombi zmieszczą, itd.

Faktem jest, że w większym samochodzie jest bezpieczniej, ale też bez przesady róznica w bezpieczeństwie pomiędzy Borą, a Passatem nie jest duża.

Masz 190 cm wzrostu i nie wiesz czy zmieścisz się do mniejszej Bory? Co za problem, idziesz do komisu lub na giełdę wsiadasz i sobie porównujesz. Decydujesz wtedy gdzie lepiej Ci się siedzi.

Tak naprawdę decyzja należy do Ciebie i Twojego upodobania oraz znalezienia lepszego egzemplarza. Właściwie co byś nie wybrał nie będzie źle.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2008, 01:10

Passat ma super zawieszenie, trzyma się drogi jak przyklejony, jest bardzo przestronny a przedweszystkim super wygodny, jazda passatem nie męczy. Jeśli jesteś wysoki tak jak ja zresztą to bież passata, na komfort napewno nie będziesz narzekał. Masz jeszcze jakieś pytania odnośnie passata to pytaj śmiało , napewno dopowiem. Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

03 Lut 2008, 21:34

Przy Twoim wzroscie to nawet glupio by wygladalo jakbys stał kolo swojej bory,chociaz powiem ze Bora jest bardziej mlodziezowa.Ja na Twoim miejscu wybrałbym passata w sedanie,ja mam takiego samego tylko kombi,komfort jazdy bardzo wysoko,dobrze tłumi polskie dziury
Jak cos kupisz to pochwal sie na forum.
Udanego zakupu.
Pozdro :wink:
passek b5
Początkujący

04 Lut 2008, 23:52

Po auto wybieram się w przyszłym tygodniu do naszych zachodnich sąsiadów. I to chyba tak na prawdę tam się okaże co wezmę, bo ciężko mi się zdecydować. Oba samochody są dość podobne do siebie, ale Tak jak napisał Dishman, mniejszym samochodem łatwiej się wszędzie "wepchnąć", ale z tego co czytałem bardzo dużo osób chwali własnie konfort podróży passatem.

Wiele osób skarży się, że z passatów giną im kołpaki, wkłady do lusterek i wszystko inne co tylko da się zdjąć. Na prawdę jest z tym tak źle?
kris0210
Nowicjusz

05 Lut 2008, 00:17

Kołpaki jak sa oryginalne od VW to giną ze wszystkich aut bo są drogie.

Niewiem jak jest z lusterkami itp. nic otym nie słyszałem.

Moge Ci powiedzieć natomiast że passat ma tawrde lusterka, ostatnio przy mijaniu pewien kierowca toyoty corolli nie odsunoł się do krawędzi jezdni a że bło wąsko to żderzyliśmy się lusterkami.
Moje lusterko w passacie całe, na rogu tylko delikatne pękło ale jest to niewidoczne, natomiast w corolli lusterko rozpadło się w drobne kawałki :-).
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

05 Lut 2008, 14:44

Samochody wręcz identyczne.....
Passat się lepiej prowadzi, jest stabilniejszy, ale ma większe spalanie,.ale niewiele większe........
Kupił bym borę tylko dlatego, bo wszyscy kupuja passaty, hahaha, a to przecież prawie, to samo, ale nie był bym jednym z 1000.... posiadaczy granatwoego passata 1.9TDI .
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

05 Lut 2008, 15:40

A właśnie prawie robi wielką różnicę :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika